Nyheter Ekonomi Världen

Minister knuten till skatteplanering

Finlands utrikeshandels- och utvecklingsminister Lenita Toivakka har suttit i styrelsen för ett familjeföretag som bildade ett holdingbolag i Belgien för att undgå skatt. Nu gör hon en pudel för att hon vilselett riksdagen men överväger inte att avgå.

Toivakka, som representerar konservativa Samlingspartiet, säger sig inte ha haft kännedom om skatteplaneringen. Men hon medger nu att hon hade ett juridiskt ansvar som styrelsemedlem när holdingbolaget bildades 2007. De enda styrelsemedlemmarna var hon och hennes man.

Toivakka säger att det är hennes man som sköter verksamheten och att hon inte haft insyn i den. Hon lämnade styrelsen 2008.

Anklagad för lögn

Ministern har hamnat i blåsväder för att hon i tisdags anklagade den socialdemokratiske riksdagsledamoten Timo Harakka för att ljuga om hennes anknytning till skatteplanering. Det skedde under en riksdagsdebatt om skatteflykt via brevlådeföretag i Panama.

– Jag personligen har inte varit med i några arrangemang, sade Toivakka och uppmanade Harrakka att "kontrollera fakta innan ni ljuger här i salen".

I onsdags fortsatte ordväxlingen när Harakka i Yles A-studio antydde att Toivakka kan ha vilselett riksdagen. På torsdagen gjorde hon en pudel.

Ber om ursäkt

– Jag ber om ursäkt, ifall jag har vilselett i den här rollen genom att säga att jag inte har varit med, för naturligtvis, när saken betraktas i juridiskt hänseende, var jag medlem i bolagets styrelse och ansvarig för verksamheten.

Socialdemokraterna, som är i opposition, släppte naturligtvis inte taget.

Gruppledaren i riksdagen Antti Lindtman säger att han ser allvarligt på att ministern gett riksdagen felaktig information.

– Det är bra att ministern har medgett det inträffade. Samtidigt är vi besvikna över att hon inte på eget initiativ har korrigerat de felaktiga uppgifter hon gett riksdagen, utan gjorde det först när fakta och uppgifter i ärendet blev offentliga, säger han till nyhetsbyrån FNB.