Sport Sport-topp Nyheter

Minister och RF-bas vill se åtgärder

Östersunds målvakt knockades av en åskådare som sprang in på planen under den allsvenska matchen mot Jönköping på Stadsparksvallen.
Östersunds målvakt knockades av en åskådare som sprang in på planen under den allsvenska matchen mot Jönköping på Stadsparksvallen.

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kräver höjd säkerhet efter attacken mot Östersunds målvakt under en allsvensk fotbollsmatch. Idrottsminister Gabriel Wikström tror att det finns mycket att göra.

Idrottsministern chockades, som många andra, av händelsen i Jönköping när en åskådare rusade in på planen och angrep Östersunds målvakt Aly Keita.

– Det är en fruktansvärd händelse, säger Gabriel Wikström till TT.

– Stök och våld på läktarna har vi sett, men våld riktat mot spelare på det här sättet är mera ovanligt. Det ger händelsen en extra dimension, anser idrottsministern.

Ensamvargar oroar

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson kräver åtgärder för höjd säkerhet efter incidenten.

– Det är tendenserna med så kallade ensamvargar som ska utmärka sig som är det nya oroande, säger Eriksson, som tidigare varit regeringens samordnare mot våld vid idrottsevenemang.

I sociala medier sprids uppgifter om att målvaktsattacken kan ha handlat om en planerad matchfixning.

Arrangör har ansvar

Björn Eriksson anser att matcharrangörerna måste svara med högre säkerhet, även vid matcher där man inte förväntar sig supporterbråk eller annat som gör dem högriskklassade.

– Hur är säkerhetssystemen uppbyggda när man över huvud taget kan ta sig in på banan på det sättet? Man måste ha folk som är beredda på att stoppa sådant här.

– Det är viktigt att hemmalaget som har ansvaret här blir ordentligt straffat, att man utdömer en förlust med 3–0 så att det svider i skinnet. Det är den absolut bästa drivkraften att höja säkerheten, tror jag, när det gäller idrott, säger Björn Eriksson.

Olika incidenter

Idrottsministern vill inte bedöma om fotbollen har tillräcklig vaksamhet mot våld i samband med matchfixning, eller om man måste göra det svårare att ta sig in på planen från "vanliga" läktarsektioner, där klackarna inte står, som vid attacken i Jönköping.

– Men om matchfixning får de konsekvenser det spekuleras kring är det uppenbart att man måste ha högre beredskap, säger Gabriel Wikström.

– Vi vet att exempelvis en familjeläktare kan vara ett sätt för den här typen av personer att komma in på fotbollen. Det är viktigt att ha beredskap för många olika typer av incidenter, framhåller Wikström.

Han vill också se åtgärder för att allmänt sett få nyktrare läktare, med mindre berusningsgrad hos publiken.

Daniel Kihlström/TT
RF:s ordförande Björn Eriksson vill döma Jönköpings Södra, som arrangörsklubb, till ett kännbart straff. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset