Nyheter Toppnyheter

Minister tar paus efter avslöjande

Brasiliens planeringsminister Romero Jucá. Arkivbild.
Brasiliens planeringsminister Romero Jucá. Arkivbild.

Den nya regeringen i Brasilien har enbart suttit tio dagar vid makten, men nu meddelar planeringsminister Romero Jucá att han tar en paus från sitt uppdrag.– Med start från i morgon, kommer jag att kliva åt sidan, säger Jucá.

Anledningen är att tidningen O Estado de São Paulo publicerat en inspelning där ministern diskuterar planer på att förhindra utredningen av den gigantiska korruptionshärvan kring det statliga oljebolaget Petrobras, med en av de misstänkta.

Jucá nekar till alla anklagelserna om att försöka stoppa utredningen. Han säger under en presskonferens att ljudet som publicerats är taget ur sitt sammanhang.

Jucás beslut att ta en paus är ett hårt slag mot den tillförordnade presidenten Michel Temer som har räknat med den erfarne senatorns stöd vad gäller viktiga ekonomiska åtgärder och reformer.

Den nya skandalen väcker frågor om ytterligare politisk instabilitet i landet, mindre än två veckor sedan president Dilma Rousseff tvingats från makten efter det historiska beslutet att ställa henne inför riksrätt.