Sport

Ministerilska över huliganer

Gabriel Wikström. Arkivbild.
Gabriel Wikström. Arkivbild.

För jävligt, säger idrottsministern om huliganbråken under fotbolls-EM – men avskräcks ändå inte från liknande högriskevenemang på svensk mark.

Folhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström (S) såg U21-EM på plats i Tjeckien i fjol och kom redan i söndags kväll ner till Paris för att följa det svenska A-landslagets EM-premiär mot Irland.

Men precis som för alla andra svärtas upplevelsen av de huliganbråk som härjat södra Frankrike mellan framför allt engelska och ryska supportrar.

– Det är ju för jävligt, rent ut sagt. Här är det ett antal personer som förstör för många, många andra och som dessutom sätter sina egna landslags prestationer och fortsatta existens i den här turneringen på spel, säger Wikström under en lunchmottagning på svenska ambassaden i Paris.

Glada svenskar?

För de svenskar som är på plats i Frankrike oroas han dock inte.

– Vi vet att svenska supportrar som åker på landslagsmatcher utomlands alltid får gott betyg. De beter sig ofta exemplariskt och är verkligen där och sprider den glädje som vi vill att fotbollssupportrar ska göra, säger Wikström, som under måndagsförmiddagens politiska möten fick "glada tillrop" från franska kollegor.

– De säger "vad roligt med era svenska supportrar, de är redan igång och de sprider glädje och det är någonting helt annat än vad vi såg i Marseille".

Tvekar inte

Våldet kring matchen mellan England och Ryssland och terrorhotet som legat tungt över EM efter fjolårets dåd i Paris väcker många frågetecken kring värdet av att arrangera liknande evenemang.

Gabriel Wikström tycker dock inte att Sverige ska ge upp tanken på ett gemensamt fotbolls-EM med övriga nordiska länder år 2024.

– Sverige är ju väldigt duktiga på att arrangera stora evenemang. Vi har gjort det förut. Vi skulle absolut kunna göra det i framtiden, så det är ingenting vi ska diskvalificera oss från. Och vi är också väldigt duktiga när det gäller säkerheten, säger idrottsministern i Paris.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset