Nyheter Världen

Ministern: EU-förslag "en framgång"

Migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.
Migrationsminister Morgan Johansson (S). Arkivbild.

Drygt 2,3 miljoner kronor per asylsökande. Det föreslås bli priset när EU-länder ska kunna köpa sig fria från att ta emot sökande som omfördelas inom EU.

Den svenska regeringen har drivit att asylsökande ska fördelas mellan EU-länderna enligt en i förväg framtagen fördelningsnyckel. Men EU-kommissionens nya förslag till asylsystem innebär att man bygger vidare på Dublinförordningen, vars huvudprincip är att asylsökande ska få sin sak prövad i det EU-land de först kommer till.

– Sett till helheten får det nog ses som en framgång utifrån de positioner som vi haft, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT.

Stor betydelse

Han säger att om systemet kommissionen föreslår hade varit i kraft förra sommaren hade det fått stor betydelse för Sverige.

– Då hade omfördelningen från Sverige kunnat starta redan under sommaren, säger Johansson.

Utifrån de referenstal kommissionen anger hade det svenska taket nåtts vid cirka 50 000 asylsökande, enligt Johansson. Det kom 163 000 asylsökande till Sverige 2015.

Regeringens linje har varit att möjligheterna att köpa sig fri från ansvar ska vara så små som möjligt.

– Nu föreslås en hög avgift och vi får analysera det förslaget.

Kommissionen vill att när ett EU-land utsätts för ett onormalt högt asyltryck ska en fördelningsmekanism träda i kraft. Då ska asylsökande flyttas över till andra EU- eller Schengenländer.

– Det här är det bästa vi kan få till, säger EU-kommissionens vice ordförande, Frans Timmermans.

Aprilskämt

Flera EU-länder markerar direkt mot nya förslaget om omfördelning. Den slovakiske inrikesministern Robert Kalinak, vars land stämt EU för ett tidigare förslag, säger enligt Reuters att inte heller det nya är förankrat i verkligheten.

Ungern och Polen talar om utpressning och aprilskämt.

– Det finns ju länder som inte vill ha någon omfördelning överhuvudtaget, säger Morgan Johansson som inte vågar spå om förslagets chanser att antas.

En sorts böter

EU-kommissionen föreslår en sanktionsavgift, en sorts böter, för länder som vägrar att ta emot de flyktingar som åläggs dem enligt det automatiska fördelningssystemet. Det innebär i praktiken att länderna kan köpa sig fria.

Det ska kosta ett vägrande land 250 000 euro (drygt 2,3 miljoner svenska kronor) per asylsökande att slippa ta emot det antal som fördelningsnyckeln säger ska flyttas om från länder som nått sin kvot, föreslår kommissionen. Pengarna ska betalas till det land som den asylsökande skulle flyttas ifrån.

EU-kommissionen kallar det finansiell solidaritet.

Asylsökande ska vara skyldiga att stanna i det land som hanterar deras ansökan. Gör de inte det försvinner rätten till sådant som de som följer reglerna har.

Den stora databasen Eurodac, där uppgifter om asylsökande finns, ska förstärkas och utökas och fyllas med fler uppgifter och biometriska data om personer som uppehåller sig inom EU.

Geert Vanden Wijngaert/AP/TT
Frans Timmermans, EU-kommissionens vice ordförande, säger att tanken med förslagen är att de ska säkerställa solidaritet och en rättvis fördelning av ansvaret mellan EU-länderna. Arkivbild.