Nyheter Världen

Minskat stöd för brittiskt utträde

Tidigare brexit-förespråkaren Sayeeda Warsi kritiserar kampanjen för "hat och främlingsfientlighet".
Tidigare brexit-förespråkaren Sayeeda Warsi kritiserar kampanjen för "hat och främlingsfientlighet".

Tre dagar före folkomröstningen om Storbritannien ska lämna EU visar opinionsundersökningar och vadslagningsbyråer på ett ökat stöd för stanna-sidan.Samtidigt har kampanjen för ett brittiskt utträde drabbats av ett tungt avhopp efter anklagelser om rasism.

Den konservativa politikern Sayeeda Warsi lämnar brexit-kampanjen, som vill att Storbritannien lämnar EU. Avhoppet är en reaktion mot lämna-sidans valaffisch inför torsdagens folkomröstning, som visar flyktingar och migranter på kö vid Sloveniens gräns med texten "Breaking point", bristningsgränsen.

– Är vi beredda att ljuga, sprida hat och främlingsfientlighet bara för att vinna en kampanj? För mig är det ett steg för långt, säger Warsi till tidningen The Times.

Jämnt i opinionen

Warsi har tidigare varit ordförande för det konservativa partiet och minister utan portfölj i David Camerons regering. Hon är den första kvinnliga muslim som varit minister i Storbritannien.

Opinionsmätningar visade på måndagen på ett ökat stöd för Camerons stanna-läger och enligt Financial Times sammanvägning är stödet nu lika stort för båda sidor, efter en tidigare övervikt för lämna-sidan. Vadslagningsbyråer höjde samtidigt sannolikheten för att britterna röstar för att stanna i EU, från runt 60 procent i fredags till nästan 75 procent på måndagen.

"Stanna med oss"

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk varnar för att ett utträde skulle innebära att hela västvärlden försvagas.

– Jag skulle vilja vädja till det brittiska folket å det europeiska folkets och ledarnas vägnar: Stanna med oss, säger Tusk under ett besök i Portugal.

EU måste nu ta tag i orsakerna till missnöjet med unionen, enligt Tusk.

– Vad än resultatet blir måste vi noga fundera över hur framtiden för unionen ska se ut. Vi vore korkade om vi struntade i en sådan varningssignal som EU-omröstningen, säger han enligt The Guardian.

Philip Toscano/AP/TT
Ukip-ledaren Nigel Farage framför den hårt kritiserade affischen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset