Nyheter Toppnyheter Världen

Minst 130 dödade i IS-attack i Irak

Minst 130 personer har dödats av en bilbomb i Bagdad. Arkivbild.
Minst 130 personer har dödats av en bilbomb i Bagdad. Arkivbild.

En lastbil fylld med sprängämnen dödade minst 130 människor – varav många barn – i centrala Bagdad på söndagsmorgonen.Terrorrörelsen IS har tagit på sig dådet som var riktat mot Iraks shiamuslimska majoritet.

Dödssiffran har stigit stadigt efter terrordådet, som riktade sig mot ett shoppingområde i stadens centrala delar – välbesökt inför den kommande avslutningen av den muslimska fastemånaden Ramadan.

Enligt mediebolaget al-Jazira förväntas dödstalen stiga ytterligare, eftersom många offer för terrordådet tros ligga begravna under rasmassor. Ytterligare runt 200 människor rapporteras ha skadats i explosionen.

Tilltagit i rask takt

Bombdådet är ett i raden av blodiga attacker under våren och kommer en vecka efter att irakiska styrkor återtagit al-Fallujah, en stad fem mil väster om Bagdad som har varit ett av terrorrörelsens främsta fästen i Irak.

– Attackerna har tilltagit i rask takt sedan april. Framför allt innan al-Fallujah föll var det en rad stora dåd, säger Per Jönsson, Mellanösternkännare vid Utrikespolitiska institutet.

Strategin ser ut att vara enkel. Efter en rad bakslag och förlorade territorium vill IS tvinga bort de irakiska styrkorna från slagfältet. Efter att ha förlorat al-Fallujah är Mosul den enda irakiska staden som fortfarande står under terroristernas kontroll.

– Som mycket försvagade tar IS till självmordsbomberna i Bagdad för att pressa irakiska stridskrafter att stanna kvar i huvudstaden för att lugna och skydda civilbefolkningen, säger Per Jönsson.

Vill inte kritiseras

– De irakiska politikerna vill inte kritiseras av sina väljare. När befolkningen kräver att soldaterna ska komma tillbaka för att skydda dem är det inte lika lätt för politikerna att skicka dem för att krossa IS i Eufrat-dalgången.

Strategin ses också i både Syrien och Turkiet, där IS slagit till mot så kallade "mjuka mål" på centralorter.

– Man tar till det man har. Som man säger, terror är de svagas vapen, säger Per Jönsson.