Nyheter Toppnyheter

Minst 25 döda i frontalkrock med tåg

Flygfotot visar krocken mellan de två tågen.
Flygfotot visar krocken mellan de två tågen.

Tågolyckan i södra Italien har krävt minst 25 dödsoffer och ytterligare 50 har skadats. Två persontåg frontalkrockade mellan städerna Corato och Andria och många pendlare och studenter tros ha befunnit sig ombord.

Olyckan inträffade runt klockan 11.30 på tisdagen och flera passagerare satt långt in på eftermiddagen fastklämda i tågen.

– Några av vagnarna är helt tillknycklade och räddningstjänsten drar ut människor. Många är skadade, säger Riccardo Zingaro, chef för trafikpolisen i Andria, till nyhetsbyrån AFP.

På kvällen höjde räddningsledare dödssiffran till minst 25, enligt nyhetsbyrån Reuters. Siffran kan stiga ytterligare eftersom flera av de 50 skadade har allvarliga skador. Italienska myndigheter har vädjat till blodgivare att komma in till de lokala sjukhusen.

Flygbilder visar hur tågvagnar har krossats vid frontalkrocken och hur tågdelar har spridits ut i olivfälten på sidorna av spåret. Flera av passagerarna uppges ha varit pendlare och studenter.

– Jag såg döda människor och andra som bad om hjälp; människor som grät. Det är det värsta jag har sett i mitt liv, säger en polis enligt AFP.

Orsaken oklar

Luca Cari, talesman för räddningstjänsten, säger till Reuters att de har räddat ett litet barn från vraken, som förts till sjukhus med helikopter.

– Vi arbetar med dussintals räddningsgrupper för att öppna vagnarna. Räddningen är komplicerad eftersom det här hände mitt på landsbygden, förklarar han vidare.

Premiärminister Matteo Renzi har avbrutit ett besök i Milano i norra Italien och säger att han omedelbart kommer att åka tillbaka till Rom på grund av olyckan.

– Det här är ett tillfälle för tårar, i vilket vi måste arbeta för att rädda offer och skadade. Vi kommer inte att sluta innan vi har en tydlig förklaring till vad som har hänt, sade han vid ett tal som fick avbrytas.

Orsaken till olyckan är fortfarande oklar. Enligt uppgifter skulle ett av tågen ha väntat på grönt ljus vid stationen, innan det körde in på den enkelspåriga sträckan. Ett av tågen ska också ha kört väldigt fort.

Italiens transportminister kom till platsen med två utredare.

– Det är en enorm olycka, en väldigt våldsam krasch, säger han enligt AFP.

Svenska UD håller koll

Svenska utrikesdepartementet har för närvarande inga uppgifter om skadade svenskar.

– Vår ambassad i Rom arbetar med att ta fram mer information och står i kontakt med lokala myndigheter, men vi har inga uppgifter om att några svenskar skulle vara skadade, sade Anna Ekberg, presskommunikatör på UD, på eftermiddagen.

Senast det inträffade en större tågolycka i Italien var 2013, då 38 personer omkom i närheten av Neapel, skriver AFP.

Olyckan inträffade på tågsträckan mellan Corato och Andria, i Bari i södra Italien.
Italian Firefighter Press Office /AP/TT
Tillknycklade vagnar på tågen som krockat i närheten av staden Andria i södra Italien.
Italian Firefighter Press Office /AP/TT
Minst 25 personer har dödats i tågolyckan i regionen Puglia i södra Italien.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset