Nyheter Världen

Minst 30 döda i bröllopsattack

Gaziantep.
Gaziantep.

Minst 30 personer dödades i ett bombdåd riktat mot ett bröllop i sydöstra Turkiet, uppger den statliga nyhetsbyrån Anadolu.Attacken beskrivs som ett "avskyvärt terrordåd" i staden Gaziantep nära gränsen till Syrien.

Minst 94 personer rapporteras ha skadats, varav några svårt, vid explosionen i området som skakas av oroligheter.

"Vi fördömer förrädarna bakom denna attack", heter det i ett uttalande från guvernören Ali Yerlikayas kontor.

Biträdande premiärminister Mehmet Simsek uppger att det troligen rör sig om ett självmordsdåd. Det gör även Mehmet Erdogan, en parlamentariker från Gaziantep för landets styrande parti AKP, som även säger att det är oklart vem eller vilka som ligger bakom.

Ingen grupp har ännu tagit på sig dådet.

Explosionen inträffade i stadsdelen Sahinbey, där många kurder bor. Enligt medieuppgifter var det ett stort kurdiskt bröllop.

– Initial information talar för att det är Daesh (IS) som gjorde det här, säger AKP-parlamentarikern Samil Tayyar från Gaziantep, till den turkiska nyhetsbyrån Dogan.

Terrorgruppen IS har även beskyllts för tidigare attacker på kurdiska bröllop.

Det prokurdiska oppositionspartiet HDP säger att flera medlemmar var på bröllopet, och att det fanns flera barn bland bröllopsgästerna.

– Syftet med terrorn är att skrämma människor men vi kommer inte tillåta detta, säger biträdande premiärminister Mehmet Simsek, som också representerar Gaziantep i det turkiska parlamentet.

– Det är en barbarisk attack på ett bröllop, säger han i statlig tv.

Gaziantep ligger bara sex mil från den syriska gränsen och miljonstaden har blivit en tillflyktsort för människor som flyr striderna i grannlandet. Men det finns även farhågor att jihadister ökat sin närvaro i staden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset