Nyheter Toppnyheter Världen

Minst 60 döda i bombningar i Bagdad

38 personer dödades i ett bombattentat mot en marknad i den norra delen av Iraks huvudstad Bagdad.
38 personer dödades i ett bombattentat mot en marknad i den norra delen av Iraks huvudstad Bagdad.

Över 60 människor uppges ha dödats och omkring 100 skadats i tre nya bombdåd i Iraks huvudstad Bagdad.

19 personer dödades och 15 skadades i stadsdelen Sadr när en självmordsbombare utlöste en sprängladdning i en bil. Kort före hade en självmordsbombare detonerat en bomb på en marknadsplats i al-Shaab i norra Bagdad. 38 personer dödades där, enligt källor inom polisen och sjukvården. Fler än 70 personer uppges ha skadats. Utredare uppgav att självmordbombaren var en kvinna.

Både Sadr och al-Shaab domineras av shiamuslimer.

I den blandade stadsdelen al-Rashid i den södra delen av staden dödades sex människor och 21 skadades i ett bombattentat, enligt källorna.

Den sunnimuslimska extremiströrelsen Islamiska staten (IS) säger i ett uttalande att en av dess krigare har attackerat shiamuslimska milismän med handgranater och en bombväst. Ingen hade tagit på sig de två andra attackerna.

Säkerheten har förbättrats i Bagdad de senaste åren, trots att IS sommaren 2014 erövrade betydande delar av Irak och nådde nästan fram till huvudstaden. Men flera IS-attentat den senaste veckan med mer än 100 döda har väckt farhågor om att Bagdad ska kastas tillbaka till det sekteristiska våld som drabbade staden för tio år sedan.

TT
Iraks huvudstad Bagdad.