Nyheter Världen

Minst fyra döda i Tel Avivterror

Minst fyra personer dödades i ett skottdrama i centrala Tel Aviv.
Minst fyra personer dödades i ett skottdrama i centrala Tel Aviv.

Två gärningsmän öppnade eld mot människor på en populär marknad i centrala Tel Aviv sent på onsdagskvällen.Minst fyra personer dödades i attacken, som utfördes nära Israels försvarsdepartement.

De misstänkta gärningsmännen, två palestinska kusiner från Hebron enligt polisen, kunde gripas direkt efter dådet.

– Två terrorister anlände till området, skjutande. Nio personer träffades av skotten, säger Tel Avivs polischef Chico Edri som beskriver brottet som en terrorhandling.

Minst sex personer vårdades för skador efter skottdramat i det restaurangtäta området.

Återgå till vardag

Enligt tidiga uppgifter hade en av gärningsmännen skjutits, medan en tredje misstänkt skulle vara på fri fot. Men det tillbakavisades av polischef Edri.

– Av de två terroristerna har en gripits och den andre skottskadades. Vapnen de bar har omhändertagits. Vi känner inte till att ytterligare någon terrorist skulle vara på fri fot, så enligt våra bedömningar kan människor nu återgå till vardagen, säger Edri.

Flera av de skadade fördes till sjukhuset Ichilov i närheten av brottsplatsen direkt efter dådet.

Marknadsplatsen är belägen nära det israeliska försvarsdepartementet och högkvarteret för Israels armé.

Svenska utrikesdepartementet följer utvecklingen i Tel Aviv.

– Vi har inga uppgifter om att svenskar skulle vara skadade, och vi uppmanar svenskar som befinner sig i området att kontakta sina anhöriga, säger Ingrid Mogren på UD.

"Kraftfullt svar"

Anders Persson, Mellanösternexpert och doktor i statsvetenskap vid Lunds universitet, befann sig i Jerusalem på onsdagen och följde händelseutvecklingen. Han konstaterade att attacken var mycket allvarlig, men att Israels svar beror på vem som ligger bakom dådet.

– Ingen gruppering har tagit på sig ansvaret. Skulle det vara Hamas eller Islamiska jihad eller någon annan, då tror jag att det blir ett väldigt kraftfullt svar.

– Att det är minst två personer med skjutvapen tyder på en viss grad av organisering.

Enligt Anders Persson har det varit relativt lugnt i Israel under de två senaste månaderna, och Tel Aviv har normalt betraktats normalt som säkrare än Jerusalem eftersom staden ligger längre bort från Västbanken och Gaza.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset