Sport

Minst två OS till för guldhjälten

Sarah Sjöström med sina föräldrar Jenny och Göran.
Sarah Sjöström med sina föräldrar Jenny och Göran.

Minst två OS till – och en satsning på de kortare distanserna.Det är Sarah Sjöströms framtidsplaner efter OS-succén i Rio de Janeiro.– Tanken var att jag skulle vara som bäst här, men jag tror att jag kommer att kunna simma snabbt i två OS till, säger simgiganten som levererade en trippel av medaljer under stark press.

Guld-, silver- och bronshjälten fyller 23 år på onsdag – samma dag som hon kommer hem igen efter Rioäventyret – och har många år kvar på högsta nivå bara hon själv vill.

Det gör hon.

Förmodligen är Sarah Sjöström i sina allra bästa år som simmare när OS avgörs i Tokyo om fyra år.

Efter det tuffa OS-programmet i Rio har Sjöström slagit undan alla frågor om framtiden. Hon har bara velat pusta ut, njuta av nuet, och ta igen sig.

Bort med silverdistansen

Men vid ett sponsoråtagande på söndagen, som innebar flera enskilda intervjuer, tittade hon framåt.

Precis som hon flaggade för direkt efter silvret på 200 meter fritt kommer den distansen att plockas bort från internationella mästerskap i framtiden.

– Den kommer aldrig att passa in i mitt program, det går på samma pass som 100 fjäril i EM, och det kommer jag aldrig att välja bort.

– På VM och OS vill jag simma snabbt på 50 och 100 fritt och då kan jag inte simma 200. Det står mellan att ta medalj på 100 fjäril och 200 fritt, eller 100 fjäril, 50 och 100 fritt, säger hon till TT.

Ett enkelt val.

"Helt utmattad"

Den här gången gick satsningen på 200 meter fritt ut över det korta frisimmet där en fullkomligt utpumpad Sjöström åkte ur i semifinal i fredags kväll.

TT: Vad har du gjort sedan dess?

– I går sov jag nästan hela dagen, jag har nästan varit helt utmattad efter veckan. Det har varit väldigt tufft och tävlingstiderna har varit väldigt sena. Jag visste att det skulle bli väldigt tufft i slutet, men jag tycker att jag klarade det ganska bra.

TT: Vilken ögonblicksbild är din bästa härifrån?

– Det är 100 fjäril, jag kommer ihåg den känslan jag hade sista 25 meterna när jag inser att jag kanske kommer att vinna det här. Det var en så sjuk känsla när jag såg i ögonvrån att jag nog kommer att ta det här om jag inte knalldör. Man kan inte ens beskriva hur stort det är att klara av en sån press, det är minst lika tufft att gå in i en final när man vet att man är överlägsen.

Orolig i flera år

Sarah Sjöström har haft stöd från läktarplats av sin familj och sambo Johan. Mamma Jenny och pappa Göran var med på söndagens intervjuer och mamma berättar om pressen dottern haft på sig:

– Det är något som har oroat mig i flera år.

Då skrattar gulddottern och säger:

– Mamma är alltid orolig, även om man bara åker till flygplatsen. Det spelar ingen vad roll man ska göra, simma OS eller bara åka och handla.

Nu ska Sarah Sjöström unna sig en lång semester, förmodligen gör hon som efter London och tar det lugnt med simningen under hösten.

– Jo, det har varit samma urladdning nu som i London. Skillnaden nu är att motivationen finns kvar och jag drömmer om att fortfarande vara med och tävla på OS. Jag ser att min satsning kommer att hålla på en lång tid till. Jag tycker det är så himla kul, det är vägen till OS som har varit roligast. Den resan vill man göra igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset