Nyheter Världen

Mirakelbebis räddare dödad i Syrien

Khaled Omar blev en symbol för de syriska frivilligkrafterna när han i juni 2014 var med och räddade ett spädbarn som mirakulöst överlevt under rasmassorna av ett sönderbombat hus i Aleppo. Nu är han död.
Khaled Omar blev en symbol för de syriska frivilligkrafterna när han i juni 2014 var med och räddade ett spädbarn som mirakulöst överlevt under rasmassorna av ett sönderbombat hus i Aleppo. Nu är han död.

Han var en av de frivilliga räddningsarbetare som sätter sitt liv på spel för att undsätta människor efter ändlösa bombräder i Aleppo. Nu har Khaled Omar, känd för att ha räddat en bebis ur rasmassorna, själv fallit offer för kriget i Syrien.

Khaled Omar blev en symbol för de syriska frivilligkrafterna när han i juni 2014 var med och räddade ett spädbarn som mirakulöst överlevt under rasmassorna av ett sönderbombat hus i Aleppo.

I torsdags dödades 31-åringen i en flygräd, uppger den hjälporganisation han arbetade för. "Khaled Omar. Dödad i dag i Aleppo. En sann hjälte", skriver Vita Hjälmarna på Twitter.

Dog under uppdrag

Khaled Omar höll, tillsammans med andra frivilligarbetare, på att rädda människor ur rasmassor i den krigshärjade staden Aleppo när han dödades, uppger Vita hjälmarnas talesperson Abed Abdulrahman för CNN. Ytterligare två räddningsarbetare skadades i flyganfallet.

Vittnesmålen är många om hur Vita hjälmarna räddat unga och gamla som fallit offer för det över fem år långa inbördeskriget. Ofta involverar deras arbete att – medan alla andra flyr – springa rakt in i infernot efter attacker för att hinna undsätta eventuella överlevare.

Fallet med det räddade spädbarnet har blivit särskilt uppmärksammat sedan hjälpaktionen fångats på film, och lagts upp på Youtube.

Svår räddningsaktion

Omar och hans team hade skyndat till en utbombad lägenhetsbyggnad, där de möttes av en kvinna som förgäves försökt att hitta sitt barn.

Efter flera timmars sökarbete var räddningsarbetarna nära att ge upp – när de hörde ett skrik från rasmassorna, har Omar berättat för nyhetssajten Vocativ. De lokaliserade barnet och grävde med andan i halsen och stor försiktighet – för att undvika ras. Innan de nådde fram hade natten hunnit falla och när ljuset från Omars ficklampa till slut föll på spädbarnet, som kunde dras fram levande, visste jublet inga gränser.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset