Sport

Mirakelvändning av Liverpool

Liverpools Mamadou Sakho (till vänster) firar sitt 3–3-mål mot Dortmund.
Liverpools Mamadou Sakho (till vänster) firar sitt 3–3-mål mot Dortmund.

En medioker säsong såg ut att få en trist fortsättning.Då vände Liverpool 1–3 till seger med 4–3 den sista halvtimmen mot Dortmund i något som kommer att bli känt som "Miraklet på Anfield".– Vi trodde att vi kunde göra det, vi gjorde det, och därför vann vi, sade Emre Can till TV9.

Liverpool såg ut att ha ett hyfsat utgångsläge för semifinalavancemang i Europa League efter 1–1 i det första kvartsfinalmötet med Dortmund i Tyskland.

Men efter nio minuter ledde Dortmund med 2–0 efter mål av Henrich Mchitarjan och Pierre-Emerick Aubameyang.

I det läget var Liverpool tvingat att vända och vinna med 3–2 för att gå vidare och pressade på. Längre än till en närmast fulländad uppvisning i konsten att missa målchanser räckte dock inte den offensiva anstormningen.

Tidig reducering

En tidig reducering av Divock Origi i andra halvlek väckte ett visst hopp. Men även de mest optimistiska Liverpoolanhängarna såg uppgivna ut när Marco Reus sköt 3–1 i 57:e minuten. Tre mål mot den tyska ligatvåan på en dryg halvtimme, inte skulle det väl gå? Eller?

Philippe Coutinho reducerade till 2–3 i 66:e minuten. Två mål på 24 minuter. Nja, inte väl?

Men Dortmund blev lite avvaktande i offensiven och Liverpool tog initiativet.

Och när Mamadou Sakho märkligt ostörd fick nicka in Coutinhos hörna i 78:e minuten förvandlades Anfield till en kokande gryta.

3–3. Ett mål till i sista kvarten skulle väl faktiskt kunna vara görbart?

Och det var det. Miraklet fullbordades en minut in på tilläggstid när Dejan Lovren hoppade högst och knoppade in James Milners inlägg.

– Otroligt att vi kom tillbaka från 0–2 och 1–3, jag är stolt över att vara del av det här laget. Och fansen, de är som en tolfte spelare. Vi har de bästa fansen, sade Can.

Sista chans

Dortmund fick chansen att kvittera i slutskedet. Men Ilkay Gündogans frispark gick strax utanför Liverpoolmålvakten Simon Mignolets högra stolpe, en spark som blev matchens sista.

Liverpools tränare Jürgen Klopp, tidigare bejublad tränare i Dortmund, hade vrålat som besatt vid de tre första hemmamålen men såg i samband med 4–3-målet inte längre ut att tro på det han såg.

Övriga kvartsfinaler: Sjachtar Donetsk–Braga 4–0 (sammanlagt 6–1), Sparta Prag–Villarreal 2–4 (sammanlagt 3–6). Det spanska mötet mellan Sevilla och Bilbao slutade 1–2 och sammanlagt 3–3. Efter en mållös förlängning följde straffsparksläggning som Sevilla vann med 5–4.