Nyheter Världen Sverige

Missnöje med förlängd gränskontroll

Gränskontrollerna, bland annat här på Hyllie station i Malmö, förlängs till november. Arkivbild.
Gränskontrollerna, bland annat här på Hyllie station i Malmö, förlängs till november. Arkivbild.

Regeringen förlänger gränskontrollerna till och med den 11 november.Inrikesminister Anders Ygeman (S) ser fortfarande en risk för att antalet asylsökande kan öka kraftigt.

– Om EU:s yttre gräns inte upprätthålls och omfördelningen av flyktingar inte kommer på plats så finns helt klart en sådan risk, säger han.

Sedan höstens flyktingkris har antalet asylsökande sjunkit kraftigt. I maj kom 2 121 personer. Det kan jämföras med toppen på drygt 39 000 i oktober.

Förlängningen av gränskontrollerna var väntad eftersom regeringen begärde och nyligen fick klartecken för det från EU.

I två år

– Syftet är samma som när de infördes, att kunna kontrollera att de som kommer till Sverige också har rätt att göra det och att vi har kontroll över asylsituationen, säger Ygeman.

Formellt sett kan gränskontrollerna förlängas i upp till två år. Ygeman hoppas dock att de kan avskaffas tidigare än så. Tidpunkten beror på vad som händer vid EU:s yttre gräns och om EU får i gång ett system för att fördela flyktingar mellan medlemsstaterna.

Turkietavtal osäkert

Det är oklart hur länge EU:s flyktingsamarbete med Turkiet kommer att hålla eller om flyktingströmmarna hittar nya vägar efter att Balkanrutten stängts.

I Skåne finns en kraftig kritik mot gräns- och id-kontrollerna som drabbar pendlare och andra Öresundsbroresenärer. Den minskar inte efter beskedet om en gränskontrollförlängning i ytterligare drygt fem månader.

Dråpslag

– Det är ett dråpslag mot regionen. Vi vet att kontrollerna kostar en miljon per dag. Vi vet också att det skadar integrationen. Om man ska ha kvar gränskontrollen måste man se över id-kontrollen, så att vi får en viss lättnad, säger Stephan Müchler, vd för Sydsvenska handelskammaren, till SVT Nyheter Skåne

Förutom gränskontrollen på den svenska sidan, måste resenärer på väg till Sverige kliva av tågen på den danska sidan för id-kontroll.

Förenklingar

Enligt Müchler finns det folk som lämnat sina arbeten eftersom de inte orkar pendla mer.

Inrikesministern har förståelse för irritationen.

– Vi för intensiva diskussioner med den danska regeringen om vad som kan göras för att förenkla för pendlare och resande i Öresundsregionen, säger Ygeman.

– Det skulle kunna vara att man påbörjar gränskontrollerna på dansk sida för att slippa ett av kontrolltillfällena.