Nyheter Sverige Sverige-topp

Misstänkt för brott mot ny terrorlag

För första gången har en person anhållits misstänkt för brott mot den nya terrorlagstiftningen. Mannen i 25-årsåldern skulle enligt åklagaren resa till annat land för att delta i brottslig verksamhet.
För första gången har en person anhållits misstänkt för brott mot den nya terrorlagstiftningen. Mannen i 25-årsåldern skulle enligt åklagaren resa till annat land för att delta i brottslig verksamhet.

För första gången har en person anhållits misstänkt för brott enligt den nya lagen om förbud mot terrorresor.Mannen som är 25 år gammal greps på Arlanda flygplats och är hemmahörande i Storstockholmsområdet.

Misstanken avser resa till annat land för att delta i brottslig verksamhet. Gripandet skedde på Arlanda flygplats under onsdagsförmiddagen – samma dag som ytterligare en person greps på flygplatsen, misstänkt för kopplingar till terrorism. Den personen var internationellt efterlyst.

Enligt Arlandapolisen var det två helt separata gripanden vid olika tillfällen som inte har något med varandra att göra.

Under eftermiddagen förhördes 25-åringen, som tilldelats advokaten Henrik Olsson Lilja som offentlig försvarare.

Bollen hos åklagaren

– Det kan jag säga att han förnekar den påstådda brottsligheten och nu ligger bollen hos åklagaren. Hon ska ju fatta beslut om personen ska försättas på fri fot eller om det behövs ytterligare utredningsåtgärder, vilket i så fall innebär att hon begär honom häktad i morgon, säger Henrik Olsson Lilja.

TT har varit i kontakt med informationsavdelningen vid Riksenheten för säkerhetsmål som hänvisar till ett pressmeddelande där chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström säger:

"Utredningen har just inletts, i nuläget finns därför inga ytterligare uppgifter att lämna. Mer information kommer att komma efter en eventuell häktningsförhandling".

Svensk medborgare

25-åringen är svensk medborgare och hemmahörande i Storstockholmsområdet. Enligt Expressen är han sedan tidigare dömd för grovt vapenbrott.

Lagen om förbud mot terrorresor trädde i kraft den 1 april. Från och med då är det brottsligt att resa eller påbörja en resa om avsikten är att begå, förbereda eller ge eller ta emot utbildning för terroristbrott. Även passreglerna ska skärpas.

Den nya lagen har dock fått kritik bland annat från Lagrådet och Advokatsamfundet, vars generalsekreterare Anne Ramberg varit kritisk till vissa delar.

– Jag kan väl stämma in i den kören att det kan finnas olika typer av problem med den här lagstiftningen. Teoretiskt sett kan någon åka på en resa och stoppas halvägs när en myndighet säger: "du har ett misstänkt uppsåt" samtidigt som rätten att fritt resa ska vara ganska oinskränkt. Det krävs mycket från åklagarhåll för att kunna vissa vilka intentioner man verkligen hade, säger Henrik Olsson Lilja.