Nyheter Världen

Misstänkt seriemördare inför rätta

Den misstänkte seriemördaren Lonnie Franklin, 63, står nu inför rätta efter flera förseningar. Arkivbild.
Den misstänkte seriemördaren Lonnie Franklin, 63, står nu inför rätta efter flera förseningar. Arkivbild.

Den förre detta sophämtaren Lonnie Franklin misstänks ha mördat tio kvinnor i åldrarna 15-35. Efter flera förseningar ställs han nu inför rätta – men nekar till allt.

Den 63-årige Lonnie Franklin, som åklagarsidan pekar ut som seriemördare, går under namnet "Grim sleeper". Namnet är en anspelning på liemannen "Grim reaper" men anspelar också på att det verkar som att han hade ett uppehåll mellan 1988 och 2002 innan han återupptog mördandet.

Många av offren var missbrukare och prostituerade i Los Angeles slumområden. Franklin misstänks ha lockat flera av kvinnorna till sin husvagn med hjälp av kontanter och narkotika där han mördade dem. Han är även misstänkt för ett mordförsök på en kvinna som överlevde – och som har pekat ut honom.

Polisen spårade upp Lonnie Franklin under 2010 efter att de gripit hans son för olaga vapen- och narkotikainnehav, och sedan tagit ett dna-prov på sonen. Testresultatet ledde i sin tur till att utredarna fick upp ögonen för pappan, eftersom Lonnie Franklins dna finns i anslutning till flera av offren.

Franklin nekar till anklagelserna. Det finns även misstankar om att han ligger bakom fler mord än dem han står åtalad för.