Nyheter Toppnyheter

Misstänkt självmordsbomb i Tyskland

En misstänkt självmordsbombare har utlöst en explosion utanför en musikfestival i den tyska staden Ansbach nära Nürnberg på söndagskvällen. Han själv dödades i dådet. Tolv personer skadades, varav tre allvarligt, uppger polisen.

Matthias SchraderAP/TT

Till vänster ses en polis från specialstyrkan säkra gatan där mannen bott. Till höger söker en annan polis igenom en ryggsäck som funnits på platsen där dådet skedde. 

Explosionen inträffade vid 22-tiden på kvällen. Från början fanns uppgifter om att det skulle ha rört sig om en gasexplosion vid en restaurang, men sedan uppgav myndighetspersoner att det rörde sig om en sprängladdning vid en musikfestival.

– Vi utgår från att det var en avsiktlig explosion, säger en talesman för det lokala inrikesdepartementet.

Hade ryggsäck

Gärningsmannen tros ha burit sprängladdningen i en ryggsäck, och ha agerat på egen hand. Innehållet i mannens ryggsäck ska enligt Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann ha varit tillräckligt för att döda många fler personer.

Polisen uppger att det inte går att utesluta att mannen var en extremist, men än så länge finns heller inga bevis för att det skulle vara fallet.

Herrmann säger att mannen som dödades var en 27-åring som inte hade fått komma in på musikfestivalen. Han ska ha försökt ta sitt liv tidigare och det är oklart om han ville begå självmord eller döda andra, uppger Herrman, som reste till Ansbach under natten.

Mannens asylansökan ska ha avslagits för ett år sedan.

Festival evakuerades

Omkring 2 000 personer evakuerades från festivalen på grund av explosionen.

Polisens insatsstyrka var snabbt på plats, en krisgrupp bildades och ett större område spärrades av, skriver Nordbayern.de.

Det var den fjärde våldsamma incidenten i Tyskland på en vecka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset