Nyheter Världen

Misstänkt taximördare i rätten

Blommor vid en tillfällig minnesplats efter skjutningen utanför en bilfirma.
Blommor vid en tillfällig minnesplats efter skjutningen utanför en bilfirma.

Den 45-årige man som gripits misstänkt för att i helgen ha skjutit ihjäl sex människor i Kalamazoo i delstaten Michigan i USA ställdes inför domstol på måndagen. Han har nu delgivits misstanke om mord.

Den 45-årige mannen, klädd i orangea fängelsekläder och med en oberörd uppsyn, var med i rättsalen via videolänk från häktet.

Det var i lördags som han under sju timmar körde runt från plats till plats och öppnade eld mot människor. De åtta offren, varav sex miste livet, tros ha valts ut helt slumpmässigt.

En passagerare vittnar om hur han hoppat ur bilen efter att mannen plötsligt börjat vansinnesköra.

Kört mellan skjutningar

– Vi hade kommit ungefär en mile (ca 1,6 kilometer) från mitt hus när han fick ett telefonsamtal. Efter samtalet började han köra oberäkneligt, förbi rödljus, säger en man som uppger sig ha varit 45-åringens passagerare strax innan skjutningarna började, till tv-kanalen WWMT.

Taxichauffören ska dessutom ha plockat upp och släppt av flera passagerare mellan skjutningarna, Polisen utreder för närvarande den uppgiften, rapporterar AFP

45-åringen greps i centrala Kalamazoo två timmar efter den sista skjutningen. Något motiv har inte framkommit. Det finns ingen anledning att tro att fler än en person legat bakom skjutningarna, uppger polisen enligt AFP.

Mannen beskrivs av grannar som "en vanlig Svensson".

Ifrågasatt taxitjänst

Taxitjänsten Uber, som mannen var anställd av, säger i ett uttalande att man bistår polisen i utredningsarbetet, bland annat har man ställt sitt spårningssystem till polisens förfogande.

Enligt ledningen för Uber ska en bakgrundskoll på mannen ha gjorts innan han anställdes, men utan att något kriminellt hittades i hans förflutna.

Enligt det mycket ifrågasatta taxibolaget så infördes förra året en ny global uppförandekod för företaget. Flera incidenter hade då inträffat som fått passagerare att ifrågasätta hur säkert det var att resa med Uber.