Nyheter Världen

Misstänkte Paristerroristen hittad i Beligien – sköts och greps

Den huvudmisstänkte gärningsmannen bakom terrordåden i Paris, Salah Abdeslam, har skottskadats och gripits vid en polisräd i stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Arkivbild.
Den huvudmisstänkte gärningsmannen bakom terrordåden i Paris, Salah Abdeslam, har skottskadats och gripits vid en polisräd i stadsdelen Molenbeek i Bryssel. Arkivbild.

Den huvudmisstänkte gärningsmannen bakom terrordåden i Paris, Salah Abdeslam, har skottskadats och gripits vid en polisräd i stadsdelen Molenbeek i Bryssel.Också en 35-åring med kopplingar till Sverige som dödades tidigare i veckan misstänks ha varit inblandad i dåden i Paris.

Insatsen i Molenbeek har skett som en direkt följd av polisinsatsen i Forest i tisdags då en person dödades och två flydde. Uppgifter som hittats i lägenheten i Forest ska ha lett poliserna vidare.

Enligt tidningen Le Soir greps två personer i Molenbeek, varav en är Abdeslam. Båda är skadade i benen. Abdeslam uppges vara förd till sjukhus, skjuten i knät.

"Vi har honom", skriver Belgiens migrationsminister Theo Francken på Twitter.

Insatsen i Molenbeek pågick ännu på fredagskvällen. En person är inringad av polisen i området och uppgifter finns om att explosioner hörts och att en person ska ha dödats.

Ett genombrott

Tv-kanalen RTBF uppger att spaning har pågått i två dagar mot det hus på den gata – Rue des Quatre Vents – där dagens tillslag gjorts.

Belgaren Abdeslam har jagats intensivt efter terrordåden i november då totalt 130 personer dödades när terrorister slog till mot olika platser i Paris.

Hans Brun, terrorforskare vid Kings College i London, säger att det är ett genombrott i utredningen om Parisattackerna – om det är Abdelslam som gripits.

– Det är väldigt bra att han gripits levande. Då får man möjlighet att förhöra honom och ställa en serie väldigt viktiga frågor om just Parisattackerna och dessutom om eventuella kommande attacker.

Svensk koppling

Brun konstaterar att det är osäkert om Abdelslam varit i Belgien hela tiden.

– Han kan mycket väl ha gömt sig i Holland, i Tyskland eller i Frankrike. Men han har kanske återvänt till Belgien av olika anledningar.

En 35-åring med kopplingar till Sverige misstänks ha varit inblandad i terrordåden i Paris. Belgiska åklagarmyndigheten uppger att 35-åringen under falskt namn förde över pengar till en kvinna som dödades tillsammans med andra misstänkta terrorister i Paris. Mannen har sedan dess varit efterlyst. Han dödades i ett tillslag utanför Bryssel i tisdags och i lägenheten hittades bland annat fingeravtryck från Abdeslam.

Inte utredd i Sverige

Namn och födelsedatum som belgiska myndigheter gått ut med stämmer på en man som bott i Stockholmstrakten, och som svenska myndigheter letat efter utan att lyckas. Mannen har dömts för en rad mindre brott, bland annat för flera stölder och för att ha burit kniv på ett Ikeavaruhus, men han har inte varit misstänkt i någon svensk terrorutredning.

– Vi har inte haft några förundersökningar mot den här personen eller personer i nära anslutning till honom, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål.

Säpo kommenterar inte om man kände till 35-åringen sedan tidigare.

Om 35-åringens kopplingar till Abdeslam säger terrorexperten Magnus Ranstorp, professor vid Försvarshögskolan:

– Det här verkar vara en individ som tillhör den inre kretsen.

FRANCOIS LENOIR
Poliser vid tillslaget i Molenbeek.