Nyheter Toppnyheter Världen

"Misstag" att släppa terrorist

Två terrorister, med kopplingar till Islamiska staten, attackerade en kyrka och mördade prästen Jacques Hamel i en terrorattack i franska Saint-ètienne-du Rouvray.
Två terrorister, med kopplingar till Islamiska staten, attackerade en kyrka och mördade prästen Jacques Hamel i en terrorattack i franska Saint-ètienne-du Rouvray.

Det var ett "misstag" att släppa den 19-åriga terrorist, som var försedd med fotboja när han stormade en kyrka i franska Saint-ètienne-du Rouvray, säger Frankrikes premiärminister Manuel Valls i en intervju med tidningen Le Monde.

I attacken mördades prästen Jacques Hamel av två terrorister. Båda var kända av polisen sedan tidigare.

Valls öppnar i intervjun även för ett tillfälligt förbud mot utländsk finansiering av moskéer i Frankrike, sedan två terrorattacker i juli har utförts av islamistiska jihadister med kopplingar till terrorrörelsen IS.

Under fredagen har en syrisk asylsökande tagits in för polisförhör, rapporterar Reuters. Ytterligare två personer med misstänkta band till de två gärningsmännen bakom kyrkattacken förhörs av polis, enligt en källa inom det franska rättsväsendet.

Samtidigt har en ny video släppts där en av de två unga män som i tisdags mördade en 86-årig präst och tog gisslan i kyrkan i norra Frankrike uttalar hot mot Frankrike och president François Hollande. Videon med den 19-årige Abdel Malik Petitjean, som dödades av polis i gisslandramat, publiceras av Amaq, en sajt som står IS nära.

I videon hotas också premiärminister Valls. Petitjean och den andre gärningsmannen Adel Kermiche svor trohet till IS i en annan tidigare publicerad video.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset