Nyheter Sverige

Misstro mot vaccin efter skandal

Narkolepsiskandalen gav näring åt misstron mot vaccin. Men när en ny pandemi hotar ställs dess dödlighet mot alternativa biverkningar.– Vid en pandemi med hög dödlighet tror jag att man upplever ett annat hot än vaccinet, säger Charlotta Bergquist vid Läkemedelsverket.

En pandemi befarades och myndigheten rekommenderade massvaccination. Drygt fem miljoner svenskar följde rådet och tog sprutan mot svininfluensa 2009 och 2010. Många vuxna fick ett gott skydd mot den befarade sjukdomen, men en oönskad effekt blev också att hundratals barn drabbades av narkolepsi – en sjukdom som bland annat får drabbade att ofrivilligt somna.

Det finns i dag en indirekt vaccinationsskepticism efter skandalen med de drabbade barnen i samband med svininfluensan.

– Vi är fullt medvetna om att det pågår diskussioner på sociala medier som kan göra att unga nyblivna föräldrar kan bli tveksamma till vaccinationer, säger Ann Lindstrand, enhetschef för enheten för vaccinprogram vid Folkhälsomyndigheten.

Kollektiv glömska

Samtidigt anser hon att den största förklaringen till misstron mot vacciner är att vi i Sverige glömt bort vilka farliga sjukdomar som vaccinerna faktiskt skyddar oss mot.

– Man har fått en kollektiv glömska varför vi har vaccinationer från början.

Samtidigt har 98,4 procent av alla tvååringar tagit sprutorna inom det allmänna vaccinationsprogrammet.

– Vi har en exceptionellt hög vaccinationstäckning i barnvaccinationsprogrammet som inte ändrats efter narkolepsin, säger Lindstrand.

Däremot är det svårt att sia hur många som skulle välja att vaccinera sig vid en ny epidemi.

– Nu när vi inte har ett skarpt läge är det ingen som har lust att ta några som helst risker. Men vid en pandemi med svår sjukdom och hög dödlighet bland tidigare friska människor skulle man uppleva ett annat hot än de eventuella biverkningarna, säger Charlotta Bergquist, klinisk utredare på Läkemedelsverket.

Ny pandemi

Om en ny pandemi skulle bli verklighet i dag finns två olika vaccin att tillgå, där ett av dem är av exakt samma typ som gav barn och ungdomar narkolepsi.

– Anledningen är att Sverige vill ha två leverantörer av vacciner och de måste vara godkända av europeiska läkemedelsverket. Vi skrev till alla världens vaccintillverkare men fick bara två svar, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Samtidigt betonar han att det vaccinet inte skulle ges till barn.

– Det hade varit kvalificerat vansinne. Men det är bra till äldre vuxna då det ger bättre skydd än något annat vaccin vi haft. Det har getts till väldigt många mellan 30–50 utan några biverkningar.

Att få människor att ta det vaccin som är av samma typ som ledde till narkolepsi anser Tegnell vara en utmaning.

– Det skulle ha varit lättare med ett annat vaccin. Samtidigt finns det inget annat vaccin i världen som vi vet mer om, säger han.