Nyheter Sverige

Mjältbranden kan påverka jakten

Tio kor, en häst och en älg har hittills dött i mjältbrandsutbrottet i Omberg i Östergötland. Arkivbild.
Tio kor, en häst och en älg har hittills dött i mjältbrandsutbrottet i Omberg i Östergötland. Arkivbild.

Utbrottet av mjältbrand bland främst kor i Omberg i Östergötland förbryllar myndigheterna – och nu väcks frågan om den kommande jakten i området kan vara i fara.

– Den frågan är högaktuell eftersom den första jakten i det här området ska börja 16 augusti. Man kommer att komma med rekommendationer, säger Britt Åkerlind, smittskyddsläkare i Region Östergötland, till TT.

En annan fråga som myndigheter arbetar med, berättar hon, är om det kan vara någon eventuell fara för jägare och jakthundar att vara ute i området.

– Ett djur som beter sig som vanligt är friskt och ett sjukt djur ska man inte gå i närheten av. Jägare vet ju hur ett djur beter sig.

Köttinformation kommer

Inkubationstiden (tiden mellan smittotillfälle och när sjukdomen bryter ut) samt tiden fram till död för ett smittat djur är väldigt kort. Ett par dygn tar det från att djuret är friskt till det dör, vilket kan underlätta för människor att upptäcka sjuka djur.

Myndigheter undersöker också den eventuella risken med att ovetandes äta kött från en, exempelvis, smittad älg.

Totalt är det hittills tio kor, en häst och en älg som har dött i mjältbrandsutbrottet i Omberg i Östergötland. Fortfarande försöker man ta reda på vad ursprunget till smittan är.

Begravda djur

En teori som finns är att eftersom det är så torrt i markerna bökar djuren längre ner i jorden och kommer i kontakt med mjältbrandssporer från tidigare begravda döda djur.

– Men det kan man inte riktigt säga i det här fallet för man känner till ungefär var gravarna finns, men det finns inget riktigt samröre med var djuren har dött, säger Britt Åkerlind.

Därför diskuteras också andra alternativ, som att smittan kan ha spridits genom vilda djur. Man vet inte den exakta platsen där smittan har startat, hur den spridits – eller om det eventuellt kan finnas flera spridningsplatser i området.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset