Sport

Mo Farah föll – och vann OS-guld

Storbritanniens Mo Farah vann guldet på 10 000 meter trots ett fall.
Storbritanniens Mo Farah vann guldet på 10 000 meter trots ett fall.

Han föll, han reste sig, han vann.Mo Farah har på nytt bevisat att han är världens bästa löpare på 10 000 meter.

Britten tog karriärens tredje OS-guld – det andra på milen – när han spurtvann närmast före kenyanen Paul Kipngetich Tanui och etiopiern Tamirat Tola efter en mäktig uppvisning på Olympiastadion i Rio.

Vägen till guldet var inte spikrak. Efter knappt fyra kilometer snubblade 33-årige Farah och dråsade i backen, men han var snabbt uppe på benen igen.

– När jag ramlade tänkte jag "åh, herregud – det var det". Men jag kom upp och ville hänga på de andra och fortsätta vara stark. Det var inte enkelt, men alla vet vad jag kan göra, säger han till OS-arrangörens hemsida.

– Jag tänkte på allt hårt jobb och att allt kunde försvinna på en minut. Men jag gav inte upp, jag kom upp snabbt. Jag tänkte på min familj och det gjorde mig känslosam.

På slutet skruvades tempot upp rejält. Avslutningen var brutal – sista kilometern gick på under två och en halv minut – och Mo Farah sprang i mål på 27.05,17. Som så många gånger förr kunde ingen stoppa honom under slutvarvet.

Farah har vunnit samtliga mästerskapsfinaler på 5 000 och 10 000 – totalt åtta stycken – sedan han blev tvåa i milloppet i VM 2011. Ett facit som säger det mesta om hans dominans.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset