Sport

Mo Farah jagar mästerlig fyrling

Mo Farah med hustrun Tania och äldsta dottern Rihanna efter guldet på 10 00 meter för fyra år sedan. Arkivbild.
Mo Farah med hustrun Tania och äldsta dottern Rihanna efter guldet på 10 00 meter för fyra år sedan. Arkivbild.

När Mo Farah som åttaåring kom till London hade han aldrig hört talas om att man kunde tävla i löpning på en rundbana.25 år senare är han något av en brittisk nationalhjälte och förbereder sig för att för fjärde mästerskapet i rad ta hem guldmedaljerna på både 5 000 och 10 000 meter.

Åttaåringen som knappt kunde ett ord engelska drömde om att bli bilmekaniker eller ännu hellre fotbollsspelare och helst i favoritlaget Arsenal. Men under gymnastiklektionerna i skolan uppmärksammades snart Mo Farahs fallenhet för löpning utan boll.

– Min lärare, Alan Watkinson, ville att jag skulle satsa på löpningen. Det är tack vare honom som mitt liv tog den riktning det gjorde. Det har tagit mycket tid och jag har jobbat hårt för att nå den här nivån. Friidrotten har förändrat mitt liv och min värld. Jag har lärt mig att hantera min kropp och mitt psyke och har gett mig möjlighet att försörja min familj och ge mina barn chanser jag saknade när jag var liten, säger Mo Farah.

"Väl mottagen"

Pappan var brittisk medborgare och träffade Mos mamma under en semesterresa. Mo tillbringade de första åren av sitt liv i Mogadishu i det krigshärjade Somalia.

– Jag minns inte särskilt mycket av barndomen i Somalia. Men jag minns hur väl mottagna vi blev i London, det är verkligen en mångkulturell stad. London är min stad, det var här jag växte upp och det var här jag gick i skolan. Jag är stolt över att vara britt och när jag springer, springer jag för Storbritannien.

Som 14-åring vann han det första av fem engelska skolmästerskap, men det var först som 18-åring – när han vann junior-EM på 5 000 meter – som Mo Farah på allvar började inse att han kunde bli professionell löpare.

– Men jag hade egentligen ingen aning om vad jag hade framför mig när det gäller hårt arbete och ett disciplinerat liv, säger Mo Farah.

Lön för mödan

Han fick lön för mödan i form av guld, ära och berömmelse.

Genombrottet på seniornivå kom 2006 när han kom tvåa på 5 000 meter i Göteborg.

Ädlare medaljer skulle komma.

I prisskåpet finns två OS-guld och fem VM-guld.

Mo Farah har varit oslagbar i de senaste mästerskapen både på 5 000 och 10 000 meter.

Han vann i VM på båda distanserna både i Moskva 2013 och i Peking 2015. Han vann VM-guld på 5 000 redan 2011, men långdistanskungens totala mästerskapsdominans inleddes under OS på hemmaplan 2012.

Ett outplånligt och svårslaget minne för Mo Farah.

– Jag är väldigt glad över alla mina guldmedaljer, jag fick kämpa hårt för vart och ett. Men självklart är loppen i London kära minnen. När 80 000 på läktarna vrålade mitt namn och bar mig mot mållinjen, det glömmer jag aldrig, säger han.

Mo Farah sällade sig i London till den exklusiva skara som lyckats ta dubbeln, guld på både 5 000 och 10 000 meter i den olympiska historien. Det hade bara långdistansstjärnor som Emil Zàtopek, Vladimir Kuts, Lasse Virén, Miruts Yifter och Kenesisa Bekele gjort tidigare.

Etiopiern Bekele vann dubbelt i Peking 2008 och innehar världsrekorden på båda distanserna. Bekele – som inte finns med i Etiopiens OS-trupp i Rio – har hävdat att Mo Farah måste slå minst ett av hans rekord för att kunna titulera sig världens långdistanskung. Men Mo Farah tänker inte på rekorden.

– Jag tar ett år i taget. Det här året handlar allt om Rio och medaljerna.

– Jag vet att det kommer att bli svårare än för fyra år sedan. Jag har blivit äldre och jag tror definitivt att det kommer att bli hårdare konkurrens i Rio än vad det har varit tidigare, säger 33-åringen inför sitt sista OS.

Farväl i London

Karriären som banlöpare närmar sig nämligen sitt slut. Mo Farah tänker ta farväl av arenapubliken hemma i London 2017 där friidrotts-VM avgörs.

– 2017 blir mitt sista år. Jag älskar verkligen det jag håller på med, men jag har också fått betala ett högt pris. Jag är borta från min familj alldeles för mycket. Efter VM 2017 drar jag ut på vägarna, säger Farah, som kommer att fortsätta att springa maratondistanser.

Men först ska han försöka sig på sin mästerliga fyrling.

Lyckas han hoppas Mo Farah få ställa till med segerfest tillsammans med friidrottsvärlden allra största galjonsfigur, Usain Bolt.

– Usain och jag har följts åt under karriären och vi har varit vänner i mer än tio år. Jag önskar honom all lycka i Rio och vinner vi båda två kommer vi att ställa till med en gigantisk gemensam segerfest, säger Mo Farah.

Källor: mofarah.com, Sky Sports, BBC, The Guardian, Reuters.

David J. Phillip
Mo Farah vinner 10 000 meter i London-OS 2012 före USA:s Galen Rupp. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset