Nyheter Sverige

Mobil viktig i övergreppsrättegång

Den åtalade 22-åringen och hans två juridiska ombud, Henrik Olsson Lilja och Björn Rothpfeffer, när åklagarna gjorde sin sakframställan i Sveriges hittills största rättegång om sexuella övergrepp mot barn på nätet.
Den åtalade 22-åringen och hans två juridiska ombud, Henrik Olsson Lilja och Björn Rothpfeffer, när åklagarna gjorde sin sakframställan i Sveriges hittills största rättegång om sexuella övergrepp mot barn på nätet.

När polisen tog sig in i lägenheten sträckte sig 22-åringen efter mobiltelefonen på nattygsbordet. Men polisen hann före. Tack vare beslaget av mobilen uppdagades sexualbrott på nätet mot närmare 100 barn.

Det började redan 2013 med att en mamma polisanmälde saker hennes elvaåring utsatts för på chatten Kik. Kort senare gjorde en pappa i en annan del av landet en polisanmälan.

Men 2013 bestod polisen fortfarande av 21 myndigheter och det tog tid innan man kopplade ihop anmälningarna. Först när en tredje anmälan gjordes i januari 2014 upptäcktes att de gällde samma Kik-konto.

Hittas via chattkonto

Polisen lyckades koppla ihop det chattkonto på Kik från vilka sexualbrotten mot barnen begåtts med en specifik mobiltelefon. Telefonen kopplades till en nu 22-årig man i Stockholmsområdet.

Tidigt en aprilmorgon 2014 gick polisen in i 22-åringens bostad för att säkra spår och bevis. När de kom in låg 22-åringen i sängen. Han greppade efter sin mobiltelefon på nattygsbordet.

– Den här mobiltelefonen kom att ha en avsevärd betydelse för ärendet. Det är mobiltelefonen som gör att vi kommer att sitta här i 55 dagar, säger Tomas Mattson under rättegångens första dag i Attunda tingsrätt på torsdagen.

Blir till jätteutredning

Med mobiltelefonen i beslag svällde ärendet till en jätteutredning.

– Vi hittar tusentals chattar i den här telefonen. Flera med sexuellt innehåll, säger Tomas Mattsson.

Redan innan man lyckats identifiera de 96 barn som är målsägande stod de klart att de alla var mycket unga. Nu vet vi att det yngsta var fem år och det äldsta 14. Tomas Mattsson säger att majoriteten varit tio–elva år, betydligt yngre än i tidigare, liknande mål.

Känner sig medskyldiga

Frågan många ställer sig är hur 22-åringen kunde få så små barn att skicka avklädda bilder och i de grövsta fallen till och med få dem att begå övergrepp på sig själva.

Till skillnad från i de tidigare målen har 22-åringen inte hotat barnen. I stället har han använt sig av smicker. Och när han efterfrågat bilder har han alltid inlett diskret.

– Sedan har det blivit en stegring i bildmaterialet, vad de ska göra, säger Tomas Mattsson.

Målsägarbiträdet Charlotte Nordström som företräder elva av barnen säger att tillvägagångssättet gör att barnen kan känna mer skam och skuld än vid övergrepp där gärningsmannen själv rent fysiskt förgripit sig mot dem.

– Här har barnen förmåtts att medverka och göra saker på sig själva som de kanske inte ville. De känner sig medskyldiga, säger hon.

22-åringen har erkänt själva handlingarna men har synpunkter på hur brotten rubricerats.

Ingela Landström/TT
Åklagarna Anna Bengtsson och Tomas Mattsson.
Jessica Gow/TT
Sveriges hittills största rättegång om sexuella övergrepp mot barn på nätet har inletts i Attunda tingsrätt. Närmare hundra flickor runt om i landet ska ha blivit utsatta. Den åtalade är pixlad på bilden.
Ingela Landström/TT
Åklagarna Anna Bengtsson och Tomas Mattsson.