Nyheter Världen

Mobilnät inte byggda för katastrofer

Telenäten har inte kapacitet för att klara av extraordinära situationer då många människor försöker ringa samtidigt. Arkivbild.
Telenäten har inte kapacitet för att klara av extraordinära situationer då många människor försöker ringa samtidigt. Arkivbild.

Vid allvarliga händelser, som terrordåden i Bryssel, får man räkna med att telenäten blir överbelastade. Kapaciteten räcker inte till om alla försöker ringa på en gång.Men det finns flera trick för att lättare komma fram.

– Det blir en lavineffekt, man ringer igen, igen och igen, säger Björn Lindberg, ansvarig för mobilnätsutbyggnad vid Tele2, till TT.

Men det finns sätt att lättare komma fram på telefonen, som att växla nät från 4G till 3G eller 2G. Eller, om man är utomlands, att växla till en annan lokal operatör. Eftersom enskilda mobilmaster kan bli överbelastade är det bäst att ringa från platser där det inte befinner sig så många människor.

– I Belgien är rekommendationen att använda appar eller andra tjänster för kommunikation. Det är också bättre att skicka sms än att ringa, säger Lindberg.

Enligt Annica Bergman, chef för Post- och telestyrelsens nätsäkerhetsavdelning, är Sverige väl förberett inför händelser som kan slå ut telenätet. Bland annat kan mobila basstationer snabbt sättas in.

– Det vi gör vartannat år är att vi övar med vår sektor, där vi har olika scenarior och händelser och hur vi tar oss ur dem så lindrigt som möjligt. Vi arbetar också förebyggande för att se om man exempelvis kan dubblera olika kapaciteter. Där gör vi mycket tillsammans med operatörerna.