Nyheter Sverige

Moderat pekar ut ensamkommande

Ensamkommande pekas ut när kommunalrådet Christian Sonesson (M) i Staffanstorp kommenterar den senaste tidens våldtäkter på festivaler, bland annat på Bråvallafestivalen. Arkivbild.
Ensamkommande pekas ut när kommunalrådet Christian Sonesson (M) i Staffanstorp kommenterar den senaste tidens våldtäkter på festivaler, bland annat på Bråvallafestivalen. Arkivbild.

Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp kopplar den senaste tidens sexuella övergrepp på festivaler till ensamkommande flyktingar på sin Facebooksida.– Detta är ett politiskt problem, säger han till TT.

Staffanstorps kommunalråd Christian Sonesson (M) har skrivit ett inlägg på Facebook där han gör en stark koppling mellan den senaste tidens våldtäkter på festivaler och ensamkommande flyktingar. "Det är nu inget att sticka under stol med, att bakom många av de här brotten ligger ensamkommande män. Uppenbarligen en kulturell skillnad i synen på kvinnor", skriver han den 3 juli, och länkar till en artikel om våldtäkter på Bråvallafestivalen.

TT: Varför pekar du ut just ensamkommande i ditt inlägg om det är olika sorters människor som begår de här brotten?

– Jag tycker att den här frågan måste man kunna diskutera, att det förekommer den här typen av brottslighet bland nyanlända, säger Christian Sonesson.

TT: Men att du nämner just ensamkommande, är det inte en risk att du pekar ut hela den gruppen då?

– Nej, det är ju ungefär som att en del nämner män, då pekar man ju ut i princip halva befolkningen.

I veckan fick Värmlandspolisen kritik för ett skriftligt uttalande som också kopplade den stora mängden sexuella ofredanden på en festival till just ensamkommande barn. Polisen backade dock på påståendet när det visade sig att bara två av de sju misstänka var ensamkommande.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset