Nyheter Sverige Sverige-topp

Moderaterna kritiserar Wallström

Utrikesminister Margot Wallström svarar på frågor efter EU-nämnden.
Utrikesminister Margot Wallström svarar på frågor efter EU-nämnden.

Utrikesminister Margot Wallström får nu kritik av Moderaterna för att ha tagit emot en lägenhet av Kommunal.– Huvudfrågan här handlar om att Margot Wallström har satt sig i en beroendeställning till Kommunal som utrikesminister, säger partisekreteraren Tomas Tobé till TT.

– Jag reagerar väldigt starkt på de här uppgifterna. Hon är en del av regeringen och bör inte sätta sig i en beroendeställning till ett fackförbund, som så klart har egna politiska intressen, säger han.

– Jag tycker inte att hennes bortförklaring duger, utan hon måste nu klargöra sitt eget agerande. Det här är inget som hon kan skylla på någon annan, säger Tobé.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är själv djupt upprörd över att ha dragits in i skandalerna kring fackförbundet.

– De har gett helt oriktiga besked och det är oacceptabelt. Det skadar mig och det skadar Kommunal.

Fått lägenheter

Aftonbladet har avslöjat ytterligare skandaler kring Kommunal och hur höga tjänstemän inom förbundet och andra höjdare inom arbetarrörelsen har fått hyra stora lägenheter i förbundets fastigheter i centrala Stockholm.

Däremot har inte en enda av lägenheterna släppts till den kommunala bostadsförmedlingen på 16 år.

En av dem som nu fått lägenhet är Margot Wallström. Hon säger att hon fått falska uppgifter i samband med att hon hyrt en lägenhet av Kommunal, förmedlat av förbundsordföranden Annelie Nordström.

– Jag är arg och besviken på Kommunal, för det visar sig att det också gäller hur de har kommunicerat med mig, säger hon.

I innerstaden

Enligt Margot Wallströms pressekreterare Erik Wirkensjö ligger den aktuella lägenheten i Stockholms innerstad. Han vill av säkerhetsskäl dock inte säga i vilken stadsdel.

– Första gången hon (Wallström) hörde talas om detta från Annelie (Nordström) var i ett sammanhang, i ett sällskap då utrikesministern nämnde att hon letade efter en lägenhet i Stockholm. Och då berättade Annelie för henne att "jo, men vi har tillfälliga lägenheter som man kan hyra", säger han till TT.

Enligt Wirkensjö ska Wallström ha fått informationen sensommaren 2014. Kontraktet skrevs under i april 2015, då även inflyttningen skedde.

Den genomsnittliga kötiden för en innerstadsbostad i Stockholm 13 år, enligt bostadsförmedlingens hemsida.

Löften om att allt skulle gå rätt till gavs enligt utrikesministern av ordförande Annelie Nordström. Men trots hennes besked har de inte följt någon kö.

– Jag sa att jag aldrig skulle ta en lägenhet om jag skulle gå före i någon kö. Men det verkar inte ens finnas någon kö, säger Wallström.

Sagt upp lägenheten

– Jag har sagt upp min lägenhet redan igår när jag fick det här klart för mig och kommer att flytta ut så fort som möjligt för det här är helt oacceptabelt och det är mot allt jag står för, säger hon.

På frågan varför hon hyrde av just Kommunal säger Wallström att det var Nordström som sagt sig kunna hjälpa till när hon letade en lägenhet i Stockholm.

– Hon sade att de har ett antal lägenheter som de brukar hyra ut till folk som kommer på kortare kontrakt till Stockholm. Och vi som inte är stockholmare är ju beroende ibland av att ha det så.

TT har varit i kontakt med Kommunals pressavdelning angående en intervju med Annelie Nordström men fått beskedet att man för närvarande sitter i krismöte.

Före detta LO-ombudsmannen och författaren Olle Sahlström kallar händelserna kring Kommunal "En förskräcklig och sorglig historia".

En kultur

– Det odlas en kultur av maktfullkomlighet. Man har feta budgetar, tillgång till lägenheter och kan fatta beslut med begränsad insyn från sina medlemmar, säger han om varför sådana här historier uppträder gång på gång inom fackvärlden.

– Att få tillgång till en lägenhet i innerstaden som är värd miljoner... här finns en lockelse och man lever i en egen bubbla och odlar sitt högmod, säger han om varför fackföreträdare vågar ta risken att fuska.

Sahlström tror att förtroendet för Kommunal kan återupprättas, om man går till botten med det som hänt.

– Men i stället får medlemmarna se att det upprepas gång på gång och det bara utses en syndabock.

Krävs utredning

Tidigare i dag avslöjade dessutom aftonbladet.se att anställda vid Kommunals restaurang Metropol Palais emellanåt transporterar lådvis med vin till förbundets festvåning i centrala Stockholm – som saknar alkoholtillstånd.

Vinet körs enligt tidningens källor på pirror från restaurangen till festvåningen som ligger cirka 200 meter därifrån. Langningen uppges vara kontroversiell bland personalen.

– Det är ju inte tillåtet, så det här är ju ingenting som alla har velat låna ut sig till, säger en källa till tidningen.

Kommunals förbundskassör Anders Bergström meddelade i går att han avgår efter avslöjanden om bland annat vidlyftiga representationsnotor och shower med sextema.

Ruud, Vidar
Anställda vid Kommunals restaurang Metropol Palais transporterar emellanåt lådvis med vin till förbundets festvåning i centrala Stockholm – som saknar alkoholtillstånd, skriver Aftonbladet. Arkivbild.