Nyheter Sverige

Moderaterna vill ha en asylpaus

Moderatledaren Anna Kinberg Batra vill se en tillfällig paus i flyktingmottagandet.Även Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kräver ytterligare åtstramningar.

Moderatledaren Anna Kinberg Batra anser att det är naivt att tro att krisen är över och lugnas inte av Migrationsverkets prognos, även om antalet asylsökande 2016 bedöms kunna bli något mindre än vad man trodde i höstas. Nu planerar Migrationsverket för 100 000 medan planeringsantalet i oktoberprognosen var 135 000.

Kinberg Batra håller med migrationsminister Morgan Johansson (S) om att Sverige måste sikta på Migrationsverkets lägsta alternativ i den senaste prognosen: 70 000 asylsökande i år.

– Vi behöver få tillfälliga uppehållstillstånd på plats, bättre återvändande och bättre kontroll över de offentliga finanserna, säger Kinberg Batra.

Paus behövs

Migrationsverkets högsta alternativ innebär 140 000 asylsökande i år. Kinberg Batra tror att politiken, utöver vad som redan är på gång, kan behöva stramas upp ytterligare.

– Det vi behöver är en tillfällig paus så att vi får ordning i mottagandet, det har vi inte nu, säger hon.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson anser i en skriftlig kommentar att Sveriges gränser fortfarande står öppna, trots pass- och id-kontroller. Han tycker att "allt annat än en stängning av gränsen är otillräckligt".

Vill ha "nollvision"

Åkesson varnar för att Migrationsverkets prognos spricker. Han vill nu se fler åtgärder med en "nollvision" som mål för asylpolitiken. Kvotflyktingar ska dock vara undantagna.

Kristdemokraternas migrationspolitiske talesperson Aron Modig, tycker att det är för tidigt att spekulera i om politiken behöver skärpas ytterligare. Han vill inte säga någon siffra om vad KD anser är ett hanterbart antal.

– Vi måste noggrant följa utvecklingen vecka för vecka. Men även i det lägre scenariot (70 000 asylsökande i år) blir det svårt att ordna boende, säger Modig.