Teknik Nyheter Sverige

Modern braskamin spar ved och miljö

Moderna braskaminer har mindre utsläpp och drar inte lika mycket ved. Arkivbild.
Moderna braskaminer har mindre utsläpp och drar inte lika mycket ved. Arkivbild.

Moderna braskaminer drar betydligt mindre ved och minskar samtidigt utsläppen kraftigt, enligt ett test som Energimyndigheten gjort.

– Testet visar att man kan minska både föroreningarna i utomhusluften och minska sina uppvärmningskostnader, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.

Enligt Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap finns det i Sverige över 1,7 miljoner vedeldade eldstäder som till exempel braskaminer. Energimyndighetens test visar att vedförbrukningen kan minskas med omkring 20 procent och att utsläppen av stoft och oförbrända kolväten kan reduceras med upp till 85 procent i en ny braskamin, jämfört med en äldre.

Nytillverkade kaminer är både mindre och har bättre verkningsgrad. Testets modernare kaminer hade en verkningsgrad på 75–80 procent mot 59–66 procent för äldre. Oavsett ålder på kaminen är det viktigt att följa tillverkarens instruktioner om hur kaminen ska eldas, säger Jansen.

– Eldar man för mycket eller för lite ved försämras förbränningen och man ska ofta låta den första brasan brinna ut innan man matar med mer ved. Och luckan ska vara stängd och reglagen stå rätt. Allts sådant brukar stå i instruktionerna, säger han.

Från 2018 ska alla nya braskaminer ha energimärkning och från 2022 kommer krav på högre verkningsgrad och låga utsläpp.