Nyheter Världen

Mogherini träffade fredsförhandlare

Den syriske chefsförhandlaren Bashar al-Jaafari säger att fredssamtalen i Genève kan återupptas efter valet den 13 april.
Den syriske chefsförhandlaren Bashar al-Jaafari säger att fredssamtalen i Genève kan återupptas efter valet den 13 april.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini gjorde ett överraskande besök i Genève på onsdagen för att få de syriska förhandlarna att inse att Islamiska staten och al-Qaida inte kan bekämpas förrän det finns en trovärdig politisk lösning i landet.

– Hon kom för att uppmuntra oss att delta positivt i samtalen, vilket skulle leda till ett slut på Syrien-krisen, sade chefen för den syriska delegationen i Genève, Bashar al-Jaafari, efter ett möte med Mogherini.

Han tror att det diplomatiska dödläget har brutits i samtalen och sade att hans team kommer att återvända för en andra samtalsrunda, men att det inte kan ske förrän efter valet i Syrien den 13 april.

Mogherini träffade även Riad Hijab, chefskoordinator för Höga förhandlingskommittén (HNC) som samlar oppositionsgrupper. En annan HNC-företrädare sade i tisdags att det är "uppenbart" att det inte finns några punkter där parterna kan mötas.

Salvatore Di Nolfi/AP/TT
FN:s specialsändebud Staffan de Mistura och EU:s utrikeschef Federica Mogherini höll en gemensam presskonferens i FN:s europeiska högkvarter i Genève.