Teknik Nyheter Sverige

Molnen döljer nattens stjärnfall

Perseiderna passerar jorden 2014. Här i utkanten av Madrid, Spanien. Arkivbild.
Perseiderna passerar jorden 2014. Här i utkanten av Madrid, Spanien. Arkivbild.

I natt är det premiär för det årliga stjärnfall som uppstår när meteorskuren Perseiderna faller in i atmosfären. Men tyvärr lär molnen ligga i vägen för den himmelska ljusföreställningen.

Beskedet från SMHI är kort och koncist:

– Molnen dominerar i hela landet i natt. Störst chans till större områden med klart väder ser det ut att vara i Götaland, säger meteorolog Sandra Andersson.

Det som händer i natt kallas visserligen stjärnfall, men egentligen är det små gruskorn som i hög hastighet kommer in i jordens atmosfär. När de bromsas av luften och börjar glöda ser det ut som lysande streck på himlen.

– Det är riktigt härligt när de kommer farande flera stycken över himlen, säger Maria Sundin, astrofysiker vid Göteborgs universitet.

Meteorskuren som – med en del tur och från rätt plats – kan ses i natt ligger som en svans efter kometen Swift-Tuttle och kallas Perseiderna.

– Det finns andra skurar vid andra tillfällen på året, till exempel Leoniderna och Geminiderna. Men fördelen med Perseiderna är att den kommer i augusti när det är någorlunda vettiga temperaturer om man vill vara ute och titta, konstaterar Maria Sundin.

Och blir det ingen föreställning i natt kommer det fler chanser de kommande nätterna. Först på fredag når meteorregnet sitt maximum.

Amel Emric
Perseiderna på natthimlen nära Tuzla, Bosnien, förra sommaren. Arkivbild.