Nyheter Sverige

Monsterbåten Maya siktad vid Vinga

Världens största containerfartyg MSC Maya i Göteborgs Hamn efter sin jungfrutur från Sydkorea.
Världens största containerfartyg MSC Maya i Göteborgs Hamn efter sin jungfrutur från Sydkorea.

Den här gången var det inte engelska flottan som siktades vid Vinga.Men väl monsterbåten Maya, världens största containerfartyg.– Det är inget särskilt att manövrera henne, bara man är van, säger den kroatiske kaptenen Kreso Orsic till TT.

Beledsagad av tre bogserbåtar och lots lade sjöbjässen till utanför Älvsborgsbron på Hisingssidan och runt henne cirkulerade privatbåtar och på kajerna stod nyfikna.

I containerhamnen, den enda i Sverige som klarar fartyg av den här storleken jobbar ett 50-tal hamnarbetare i treskift för att med nästan 40 grensletruckar lossa och lasta inför avfärden igen vid 18-tiden på onsdagen.

Lutande tornet

Det Sydkoreabyggda Panama-flaggade mastodontfartyget är långt som fyra fotbollsplaner, mycket högre än det lutande tornet i Pisa och lika bred som om tolv Volvo V70 skulle stå på rad efter varandra.

– Det kommer att bli ett 20-tal (fartyg) totalt i den här serien, säger Mike Barry, operativt ansvarig på rederiet MSC.

Göteborg var sista stoppet på Mayas jungfrutur från den sydkoreanska staden Busan och ungefär 2 000 containrar var då kvar ombord, efter flera hamnbesök längs vägen. Elektronik och konfektion är största varorna in medan gods från svensk basindustri skeppas ut.

Mådde illa

Fullastad skulle fartyget kunna ta 19 000 containrar, men då ligga så djupt att hon inte skulle kunna komma in i Göteborgs hamn.

– Vi utreder nu tillsammans med Trafikverket om möjligheten att göra en farledsdjupning, det är viktigt för svenska import- och exportföretag om Sverige ska kunna behålla trafiken på Asien, säger Cecilia Carlsson, kommunikationschef på Göteborgs Hamn.

Trenden är att fartygen blir allt större och det är en tidsfråga innan Maya förlorar sin tätposition.

Adam Ihse/TT
Världens största containerfartyg är fyra fotbollsplaner långt och kan lasta 19 224 containrar.