Sport Sport-topp

Montén tar över Juniorkronorna

Tomas Montén blir ny förbundskapten för Juniorkronorna. Arkivbild.
Tomas Montén blir ny förbundskapten för Juniorkronorna. Arkivbild.

Assisterande förbundskapten under två JVM-slutspel.Nu tar Tomas Montén ett kliv upp och blir huvudansvarig för Juniorkronorna.– Efter JVM så gick det rätt så snabbt för att få allt på plats, säger han.

Tomas Montén fortsätter i rollen som assisterande tränare i Linköping SHL-säsongen ut. Efter det kommer 38-åringen att fullt ut fokusera på sin nya roll som förbundskapten för Juniorkronorna.

En tjänst som han har varit intresserad av under en längre tid.

– I mitt jobb sneglar man på allt som finns, det finns ju inte så många jobb för hockeytränare, säger han och skrattar.

– Sedan JVM gick i Leksand och i Mora 2006 så har det alltid varit något som har lockat. Men det var ett svårt val. Jag har ett roligt jobb i Linköping, som jag kommer fortsätta att köra på till sista april. Sedan blir det väldigt spännande att hoppa på det här i maj.

Vill vinna

Målsättningen har Montén redan klar för sig.

Efter två raka medaljlösa slutspel är siktet inställt på att upprepa succén från 2012, då Sverige efter förlängning vann finalen mot Ryssland och knep första guldet sedan 1981.

– Alla förbundskaptener har samma mål i alla turneringar. Man vill vara där uppe och spela om medaljerna. Man åker till JVM för att vinna. Men samtidigt vill man utveckla spelare och föra svensk ishockey vidare, säger han.

"Gett mig erfarenhet"

Tomas Montén, som har skrivit på ett treårskontrakt med Svenska ishockeyförbundet, har varit med under två tidigare JVM – 2014 i Malmö och 2015 i Toronto – som assisterande till Rikard Grönborg. Slutspel som nu gör att han inte kliver in i en obekant miljö.

– Jag känner alla på förbundet, alla i staben runt laget – nu får vi se hur många som fortsätter – och känner till spelsättet. Plus att jag har stått i båset under två JVM-turneringar. Det har gett mig erfarenhet, säger han.

Rikard Grönborg blir förbundskapten för Tre Kronor från nästa säsong, men ska redan den 1 mars presentera stommen (15 utespelare och två målvakter) av truppen till World Cup i Toronto i höst.