Sport

Montpetit sköt Leksand till SHL

Någonstans långt ned i den vita spelarhögen finns matchhjälten Brock Montpetit.
Någonstans långt ned i den vita spelarhögen finns matchhjälten Brock Montpetit.

Brock Montpetit.Efter 65.52 i den sjunde och avgörande matchen mot Modo.– Det kändes som en evighet innan jag kom fram och fick skjuta, sade han efter sitt avgörande till 4–3 i SHL-kvalet i Fjällräven Center.

Avgörandet är redan placerat på en fin plats i de svenska hockeyhistorieböckerna över matcher värda att minnas mer än andra.

Det skulle ju inte gå riktigt på det här viset.

Inte en chans i november när Leksand parkerade på sistaplatsen i allsvenskan.

Det skulle inte bära åt det här hållet när klubben tog in Perra Johnsson på tränarbänken.

Och det skulle ju inte ta den här vägen när Leksand till slut hankade sig till kvalserien mot Modo.

"Aldrig lyckligare"

Men det struntade Leksand i. Särskilt Brock Montpetit, anfallaren som sköt sitt Leksand till SHL när klockan var 22.12 på fredagskvällen.

– Jag har inte klart för mig hur förspelet gick till, men helt plötsligt hade jag läge. Det tog hur länge som helst att komma fram till deras målvakt, och på vägen trippade jag mig själv kändes det som, men pucken hamnade där han inte kunde komma åt den.

– Jag fattade inte vad jag hade gjort förrän det låg en massa spelare på mig, sa hjälten när han stod kvar och njöt på isen efter slaget.

En onödig fråga var hur det kändes. Men den ville Brock Montpetit ändå gärna ge svar på.

– Jag har aldrig varit lyckligare i mitt hockeyliv. Jag kom hit för att ge allt och se hur långt vi kunde gå. Vi gjorde det rätt skapligt, eller hur?

Om framtiden:

– Jag vet inte. Det där får jag och min agent ta en funderare på. Den här kvällen ska i bästa fall vara för evigt.

Om Montpetit funderar över nästa säsong så har en annan Leksandshjälte saker och ting klara för sig. Tränaren Perra Johnsson lämnar förstås inte sitt bragdgäng i första taget.

– Jag blir kvar med de här grabbarna. Det är bestämt, sade Johnsson.

Vemodig glädje

Perra Johnsson höll med om att Modo länge såg ut som ett SHL-lag för nästa säsong. Men hans eget Leksand lämnade inte större försprång än två mål – och med det fanns hela tiden chansen att greppa halmstrået.

– Titta på killarna som gjorde det på isen – och titta där uppe högt på läktaren. Inte är det så konstigt att bragder kan uträttas, sa Johnsson.

Beskriv känslan.

– Innerst inne finns ett litet vemod för Modo. Jag var här förra säsongen och känner för dem. De har slitit som vi och det måste vara hur tungt som helst att tvingas ta klivet ner i allsvenskan.

Varför vinner ni till slut?

– Ju längre tiden går, desto mer skruvas det åt för Modo. Vi visade ett stort tålamod i försvaret och det höll – den här gången. Fast det var inte mer heller.

Vad händer nu?

– I bästa fall landar vi i Borlänge vad det lider. Sedan vet jag inte vart det tar vägen.

Läs också