Nyheter Världen

Morales hoppas – trots motgång

Bolivias president Evo Morales sjunger nationalsången, dagen efter söndagens folkomröstning.
Bolivias president Evo Morales sjunger nationalsången, dagen efter söndagens folkomröstning.

Det mesta pekar på att Bolivias president Evo Morales inte får igenom sin grundlagsändring i helgens folkomröstning. Det innebär att Morales inte – som han önskar – kommer att kunna väljas för en fjärde period.

Den bolivianske presidenten lovar dock att respektera valresultatet, men han vägrar erkänna sin linje besegrad innan samtliga röster räknats.

– Vi kommer att respektera resultaten, vare sig det blir ett ja eller nej. Vi har alltid respekterat dem (resultaten). Det är demokrati, sade Evo Morales på en presskonferens på måndagen, dagen efter folkomröstningen om en grundlagsändring som gör det möjligt för presidenten att förbli vid makten ytterligare en period.

"Väntar på slutsignalen"

Enligt en vallokalsundersökning som gjorts för tv-kanalen ATB säger 52,3 procent av bolivianerna nej, medan 47,7 procent röstade ja. I en annan undersökning, från Unitel television, blev siffrorna 51 procent nej och 49 procent ja.

– Vi väntar tålmodigt på slutsignalen från valkommissionen, fortsatte Morales – som är känd för sitt fotbollsintresse.

Uppenbarligen hoppas han på att de röster som återstår att räkna – och som många kommer från presidentens starka fästen på den bolivianska landsbygden, ska vända det hittills entydiga valresultatet.

Suttit längst

Vänsterpolitikern Evo Morales valdes till president i december 2005 som den förste ur ursprungsbefolkningen på posten. Han är den sittande president i Sydamerika som suttit längst.

Går de konstitutionella förändringarna igenom kan Morales i teorin behålla makten över landet till 2025, vilket betyder att han då har suttit vid makten i 19 år.