Metro Sport Fotbolls-EM 2016 Sport Fotbolls-EM i Frankrike

Morata ställs mot forna lagkamrater

Álvaro Morata under ett träningspass i Frankrike den 23 juni. Arkivbild.
Álvaro Morata under ett träningspass i Frankrike den 23 juni. Arkivbild.

Han har haft den bakom sig i två år. Men nu ska Spaniens nya skyttekung Álvaro Morata stångas med Italiens backlinje om en plats i fotbolls-EM:s kvartsfinal.

– De är specialister på att försvara, säger den spanske anfallaren.

Inför EM var en av de stora frågorna vem som skulle göra de spanska målen. När mästerskapet väl började levererades svaret med besked i Spaniens två sista gruppspelsmatcher: Álvaro Morata.

På Stade de France i dag ställs tremålsskytten dock mot sin förmodligen största utmaning hittills i landslagströjan: Italiens oerhört samspelta och svårforcerade backlinje i form av Juventustrion Andrea Barzagli, Leonardo Bonucci och Giorgio Chiellini.

– Det är svårt att anfalla mot dem. De är specialister på att försvara och nästan perfekta alla tre, säger Álvaro Morata vid en välbesökt presskonferens i Stade de Frances inre kvällen före matchen.

"En njutning"

Han blev nyligen klar för en återkomst i Real Madrid, men har i två säsonger delat omklädningsrum med de tre backarna i Juventus.

– Det är en njutning att kunna spela på samma sida som det italienska försvaret. Det blir tufft att möta dem.

Giorgio Chiellini sade nyligen att 23-årige Morata utvecklats taktiskt och vuxit som människa under sina två år i Italien. Spanjoren håller med, tackar sina lagkamrater för stödet han fått, och berättar varför han utvecklats i Serie A.

– Italien är svårt för en anfallare. Att anfalla mot italienare är väldigt svårt, och jag tror att det gör en bättre, säger Álvaro Morata.

Arbetar taktiskt

Han tror det blir en mycket jämn åttondelsfinal på Stade de France.

– Italien är ett av de bästa landslagen som finns. De arbetar mycket taktiskt. Om de tar ledningen kan det bli svårt att göra mål på dem, säger Morata.

– De har ett bra försvar, men vi är också bra på att försvara.

Spanien ställer upp med samma startelva som i sina tre gruppspelsmatcher. Italien återgår till ungefär den uppställning laget hade mot Belgien och Sverige efter att ha vilat flera spelare mot Irland. Antonio Candrevas medverkan var osäker på grund av en lårskada och det blir Alessandro Florenzi som spelar på Italiens högerkant.

Bekräftade laguppställningar, Italien (3–5–2): 1 Gianluigi Buffon – 15 Andrea Barzagli, 19 Leonardo Bonucci, 3 Giorgio Chiellini – 8 Alessandro Florenzi, 18 Marco Parolo, 16 Daniele De Rossi, 23 Emanuele Giaccherini, 2 Mattia De Sciglio– 17 Éder, 9 Graziano Pellè.

Förbundskapten: Antonio Conte.

Spanien (4–1–4–1): 13 David de Gea –16 Juanfran, 3 Gerard Piqué, 15 Sergio Ramos, 18 Jordi Alba – 5 Sergio Busquets – 21 David Silva, 10 Cesc Fàbregas, 6 Andrés Iniesta, 22 Nolito.– 7 Álvaro Morata,

Förbundskapten: Vicente del Bosque.

Domaren: Cüneyt Cakir, Turkiet.

Manu Fernandez/AP/TT
Álvaro Morata under ett träningspass i Frankrike den 23 juni. Arkivbild.