Nyheter Världen

Mordåtal för brand på Västbanken

Familjen Dawabshehs hus efter mordbranden i somras. Arkivbild.
Familjen Dawabshehs hus efter mordbranden i somras. Arkivbild.

Tre medlemmar ur en palestinsk familj dog när deras hem på Västbanken stacks i brand. Nu har åtal väckts mot två personer gällande mord.

18 månader gamla Ali Dawabsheh och hans föräldrar dödades i samband med en brandattack mot deras hem i Duma på den ockuperade Västbanken i juli i somras. Nu väcks åtal mot en 21-årig man från en judisk bosättning för tre fall av mord med "rasmotiv", och mot en minderårig för medhjälp. De misstänkta har tidigare beskrivits som judiska ultranationalister.

Enligt deras försvarsadvokat har de torterats till falska erkännanden under förhör, ett påstående som tillbakavisats av premiärminister Benjamin Netanyahu och säkerhetstjänsten Shin Bet.

Ali Dawabshehs farbror hoppas att de åtalade ska dömas till maxstraff, men tvivlar på att det kommer att hända.

– Vi har inget förtroende för det israeliska rättsväsendet. De skulle inte ha inlett en utredning om det inte vore för den internationella pressen, säger Naser Dawabsheh till nyhetsbyrån Reuters.

Attacken ledde till kraftiga reaktioner i världen, bland annat från USA som uppmanade Israel att finna de skyldiga. I julas offentliggjordes en video som visar hur judiska extremister på ett bröllop firade pojkens död. Netanyahu har fördömt videon.