Nyheter Sverige

Mord i Arlöv olöst – 42-åring friad

Blommor och ljus på Lundavägen i Arlöv där en minnesstund hölls för 20-åringen efter mordet natten till den 5 juli förra året. Arkivbild.
Blommor och ljus på Lundavägen i Arlöv där en minnesstund hölls för 20-åringen efter mordet natten till den 5 juli förra året. Arkivbild.

Mordet på en 20-årig man i Arlöv förra sommaren ser ut att förbli olöst. Den 42-åring som av en enig tingsrätt dömdes till 14,5 års fängelse har nu friats av hovrätten.Åklagaren tror inte att målet kan drivas vidare till Högsta domstolen.

– Spontant kan jag tycka att det handlar om bevisfrågor och det är inte den typen av ärenden som Högsta domstolen tar upp, säger åklagare Jeanette Sprimont till TT.

Hon har inte läst hovrättsdomen i detalj och vill därför inte kommentera den i övrigt.

Fyrtiotvååringen satt i bilen varifrån de dödliga skotten avlossades, men det kan lika gärna ha varit mannen som satt bredvid honom som sköt, anser hovrätten.

Den tekniska utredningen talar varken för eller mot 42-åringen och inget av vittnena har kunnat peka ut honom som gärningsman. Det finns vissa omständigheter som talar emot honom, men det är inte ställt utom allt rimligt tvivel att det var han som höll i vapnet, anser hovrätten. Han döms däremot till två års fängelse för grovt vapenbrott och olaga hot.

– Det är möjligt att tingsrättens dom blev som den blev på grund av att polisutredningen är så himla dålig, säger försvarsadvokat Mikael Nilsson.

Han kritiserar bland annat att ingen rekonstruktion av skottvinklar gjordes. Nyckelvittnenas avstånd till mordplatsen uppmättes inte heller.