Nyheter Världen

Mord på kvinnliga urinvånare förbises

Polisen i Kanada anklagas för att inte utreda tusentals misstänkta mord på kvinnor tillhörande ursprungsbefolkningen. Arkivbild.
Polisen i Kanada anklagas för att inte utreda tusentals misstänkta mord på kvinnor tillhörande ursprungsbefolkningen. Arkivbild.

Kanadensisk polis anklagas för att ha varit diskriminerande i utredningarna av dödsfall bland kvinnor som tillhör urbefolkningen. Familjerna till offren vill nu att fallen omprövas.

Polisen i Kanada anklagas för att inte utreda tusentals misstänkta mord på kvinnor, som deras familjer hävdar felaktigt i stället klassificerats som självmord eller dödsfall av naturliga orsaker.

Enligt en rapport som polisen gjorde 2014 ska 1 049 kvinnor ur ursprungsbefolkningen ha mördats och 172 försvunnit i landet under de senaste tre decennierna.

Men Carolyn Bennett, minister med ansvar för frågor rörande urinvånare, säger att det rör sig om betydligt fler än vad rapporten visar. En kvinnorättsgrupp i landet hävdar att det rör sig om så många som 4 000 kvinnor som mördats.

– Familjerna till offren upplever det som att fall behandlas annorlunda om offret kommer från ursprungsbefolkningen, säger Carolyn Bennett.

Bennett tar upp exempel på när rättvisan brustit. Bland annat ska fall där en kvinna blivit skjuten i bakhuvudet och ett annat där en kvinna dog med händerna bakbundna ha klassificerades som självmord.