Nyheter Sverige

Mordvittnen tystas med pengar

Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö. Arkivbild.
Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö. Arkivbild.

Grova brottslingar köper tystnad från offrens familjer. För att slippa vittnesmål i mordrättegångar har "ersättningar" på hundratusentals kronor betalats ut, enligt polisen. Nu höjs krav på ny lagstiftning för att stoppa utvecklingen.

– Det här har förekommit i flera år och det är på tiden att det sker en lagändring för att förhindra den här typen av privata uppgörelser, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö, till Kvällsposten.

Beläggen för att mördare köpt sig fria från straff finns bland annat i utredningar, där offrens anhöriga berättat att de erbjudits blodspengar. Och att vittnen därefter har tystnat.

– I kriminella kretsar anses det vara okej att köpa loss sig själv eller att en släkting får ersättning om en anhörig blivit dödad, säger Sinténus.

Han vill att de som ingår i eller stöttar kriminella nätverk i samband med brott ska få ett hårdare straff. Att exempelvis vittna falskt om ett mord skulle då bestraffas hårdare om den som begått mened är knuten till ett kriminellt nätverk.