Sport

Mosaique Face vissade klassen

Mosaique Face och Lutfi Kolgjini. Arkivbild.
Mosaique Face och Lutfi Kolgjini. Arkivbild.

Det fanns frågetecken inför lördagens comeback för Mosaique Face. Till och med tränaren Lutfi Kolgjini låg lågt och visste inte riktigt var han hade sin topphäst. Men det blev stora feta utropstecken efter utklassningssegern i Olympiatravets uttagning på fina 1.11,9.

Mosaique Face kom från en misslyckad vintersäsong i Paris där han kammade noll i tre lopp. Sjuåringen hade inte tävlat sedan Prix d’Amerique 31 januari. Och han hade inte imponerat i träningen ute på Vomb.

– Det har varit omöjligt att motivera honom att springa snabbare än 1.20 i träning. Han har varit nonchalant, oinspirerad och slö. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ta mig till men litade på att han skulle vakna till när han fick se tävlingsbanan och startbilen, sade Kolgjini.

Det gjorde Mosaique Face – med besked.

Stor löpglädje

Redan i uppvärmningen visade han stor löpglädje. I loppet tog ekipaget planenligt hand om ledningen. Enda lilla orosmomentet kom på första långsidan när Björn Goop attackerade i överljudsfart bakom Tiger Woods As.

– Man måste alltid vara beredd när Björn är med i loppen, men jag lät honom överta ledningen för att sedan köra till spets igen. Mosaiquen fick sträcka ut under slutvarvet efter 1.10 och han kändes kanonfin. Men jag måste säga att jag ändå är överraskad, trodde aldrig att han skulle vara så här bra, sade Kolgjini.

Segermarginalen till andra hästen Spartak Kronos var fem längder. Insatsen gör Mosaique Face till en av favoriterna i Olympiatravets final om två veckor.

– Hästen bör vara ännu bättre till finalen på Åby, sade Kolgjini.

Sedan tidigare är On Track Piraten, B.B.S. Sugarlight, Your Highness (inbjuden), Anna Mix (inbjuden) och Saveur (inbjuden) klara för olympiafinalen.

Bra Kolgjini-dag

Lutfi Kolgjini tillsammans med sonen Adrian hade en bra dag på hemmabanan Jägersro. Adrian vann V75-2 med Target Kronos efter ett lopp i spets. Segermarginalen till Say That Again var några futtiga centimeter.

I den sjätte V75-avdelningen hade inte Kolgjini marginalen på sin sida. Han hade gått om krafter kvar bakom Orakel Face i positionen rygg på ledaren. Luckan kom kort före mål, Orakel Face speedade vasst men hann inte fram till seger.

– Vi får vara nöjda med två segrar. Hästarna har gått bra i dag efter en sämre period. Det känns jäkligt bra, sade Lutfi Kolgjini.