Sport Skidor Sport-topp

Mot cuptiteln med hjälp av hemmastöd

Frida Hansdotter på plats i Stockholm.
Frida Hansdotter på plats i Stockholm.

Med halva Fagersta på plats och stöd från tusentals stockholmare kan Frida Hansdotter ta ett stort kliv mot slalomcuptiteln.Parallellslalomtävlingen i Hammarbybacken kan bli avgörande.– Det ska väl mycket till, men jag hoppas få till vartenda heat, säger hon.

Hansdotter leder slalomcupen med 99 poängs marginal till Veronika Velez Zuzulova med tre tävlingar kvar på säsongen. Seger i tisdagskvällens tävling samtidigt som slovakiskan misslyckas, då är kristallkulan för cupsegern i stort sett säkrad.

– Jag försöker att inte tänka så mycket på slalomcupen. Det är tre tävlingar kvar och mycket kan hända. Jag försöker att ta tävling för tävling, så får man se när det är slut, säger Hansdotter.

Hon slipper i alla fall två av de främsta slalomkonkurrenterna. Den amerikanska slalomdrottningen Mikaela Shiffrin, som nyligen kom tillbaka efter ett två månader långt skadeuppehåll, valde att stå över Stockholmstävlingen. Och slalomcuptrean Sarka Strachova, Tjeckien, skadade benet när hon kraschade under träning i förra veckan och har för ont för att kunna åka skidor.

Tränat med startgrind

Frida Hansdotter har i alla fall gjort allt hon kunnat för att komma så väl förberedd som möjligt till den första parallellslalomtävlingen i Stockholm. För ett par veckor sedan var hon och tränade i Hammarbybacken.

– Jag har väl ingen fördel av det, men för mig känns det bra att vara här och testa backen, man vet ungefär lutningen och vet vad man har att vänta sig. Sen så är det en ny dag, och hopp och grejor i backen som kommer att vara nytt.

Hon och Maria Pietilä Holmner, som också är med i tävlingen, var i Klövsjö i helgen och tränade med en startgrind som används i parallellslalom.

– Det var väldigt bra, man får en känsla för hur man ska dra sig ur och få med sig farten, med stavtag och så, säger hon.

– Starten är väldigt viktig, det är som i skicross. Den som är fortast ur har en väldig fördel och stressar den andra.

"Häftigt att köra"

Hon har tävlat i backen tidigare, men det var länge sedan.

– När jag var liten tyckte att backen var tuff och brant. Det kommer jag nog inte tycka i morgon, säger hon med ett skratt.

Hansdotter har kört parallellslalom i så kallade city events tidigare, i Moskva och München, med två topp tio-resultat som bäst.

– Jag tycker att det är ett format som passar mig. Det är i alla fall väldigt häftigt att köra man mot man.

Pietilä Holmner har både bra och dåliga minnen av parallellslalom. Hon vann i Moskva 2011, men drog axeln ur led i starten i Moskva-tävlingen några år senare. Hon har opererats i axeln därefter och säger att det nu är lugnt.

– Jag får bara inte dra ut axeln i ytterlägen.