Nyheter Världen

Mot ett nytt liv i Europa – landvägen

Shafiullah Muzaffar, ingenjör från Wardak i Afghanistan, i en buss på väg mot den serbiska huvudstaden Belgrad. Han säger att han hotats av talibanerna i sitt hemland och har flytt landvägen till Europa.
Shafiullah Muzaffar, ingenjör från Wardak i Afghanistan, i en buss på väg mot den serbiska huvudstaden Belgrad. Han säger att han hotats av talibanerna i sitt hemland och har flytt landvägen till Europa.

Grupper av utmattade, flyende män – de flesta från Afghanistan – anländer till Dimitrovgrad i östra Serbien. De har alla tagit sig landvägen genom Bulgarien. Rutten är billigare och säkrare än en båtfärd till Grekland – men inte utan risker.

En vit, pyramidformad sten vid en lerig traktorstig markerar gränsen mellan Bulgarien och Serbien. Stigen går över berget några kilometer från den officiella gränsövergången. Smugglare som tar flyktingar genom Bulgarien lämnar dem på andra sidan berget och pekar i vilken riktning de ska gå. Flyktingarna kallar omgivningarna för djungeln. På sidorna av stigen ligger bortslängda klädesplagg, sönderrivna dokument och blöjor.

Pressades av talibaner

35-åriga Muhammed Wais Pazhwak har vandringen över berget bakom sig när han nu står i kö utanför registreringscentret i Dimitrovgrad i östra Serbien. Han anlände vid fyratiden på morgonen med en grupp om 15 män, alla från Afghanistan. De har vilat några timmar i en barack med våningssängar och gråa yllefiltar.

– Det var en lång väg, genom djungeln. Vi sov utomhus, det var så svårt, berättar han.

Han lämnade sitt hemland för tre månader sedan. Han arbetade som polis och utsattes för press från talibanerna för att ansluta sig till dem.

– Jag ville inte bli en terrorist, säger han innan det är hans tur att registreras av den serbiska polisen.

De tar fingeravtryck, foto och personuppgifter. Sedan delar de ut ett dokument som ger personen rätt att vistas i Serbien i tre dygn innan han eller hon söker asyl. I princip alla reser dock vidare direkt till den kroatiska gränsen och fortsätter norrut.

Betalade smugglare

23-årige Shafiullah Muzaffar från Wardakprovinsen når centret vid midnatt, barfota i sina håliga och tunna gymnastikskor. Röda Korset och hälsoorganisationen WAHA är bara på plats under dagen, men en grupp tyska volontärer jobbar nattskift och delar ut påsar med bröd, konserverad tonfisk och vatten. De har inte tillstånd att jobba inne i centret, men har en skåpbil parkerad runt hörnet, full med skor och vinterkläder.

I Bulgarien greps Muzaffar och hans grupp av polis och tillbringade en knapp vecka i fängelse innan de fördes till ett öppet flyktingläger i Sofia. Han har betalat 8 000 amerikanska dollar till en smugglare för att ta sig till Serbien.

– Jag lever, det finns inget pris för det, säger han.

Jagad av hundar

19-årige landsmannen Hamsa Stanikzai lyckades ta sig in i Bulgarien vid tredje försöket. De första två gångerna blev han tillfångatagen av gränspolis och tillbakaskickad till Turkiet. Han berättar att bulgarisk polis sköt varningsskott och släppte loss hundar efter dem.

– Vissa blev bitna i händerna. En man i vår grupp blev så illa skadad att han inte kunde fortsätta resan, säger han.

När gruppen tillfångatagits blev de slagna med trädgrenar, tillsagda att ta av sig jackor, livremmar och byxor, hävdar Stanikzai. Med gester visar han hur polisen sprättade upp sömmarna på jackan för att hitta gömda pengar. Han blev bestulen på 300 euro och sin mobiltelefon.

Under vintern har människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International rapporterat om misshandel, utpressning och stölder från den bulgariska polisen. Volontären Ali Razeghi, som arbetar inne i registreringscentret, säger att han har hört många berättelser som liknar Hamsa Stanikzais.

Registreringscentret ligger i en inhägnad före detta militärkasern på en höjd strax utanför Dimitrovgrads centrum. Alla som rör sig i närheten studeras och kontrolleras av polisen, liksom av taxi- och busschaufförerna. På utsidan av staketet står Rädda Barnens fältrepresentanter och spanar. De har inte tillstånd att komma in, men försöker ha koll på om det finns minderåriga som reser ensamma bland flyktingarna. En buss som ska föra flyktingar mot Belgrad går på tomgång i väntan på att platserna ska fyllas. Trötta män lutar sina ansikten mot rutan och sluter ögonen.

Jodi Hilton/Irin/TT
Afghanske flyktingen Hamsa Stanikzai, i mitten, säger att bulgarisk polis utsatte honom och hans landsmän för övergrepp under färden västerut.
Jodi Hilton/Irin/TT
Afghanska flyktingar sover i en buss nära den serbiska gränsstaden Dimitrovgrad, uttröttade efter att ha gått till fots i många dagar.
Jodi Hilton/Irin/TT
Den afghanske flyktingen Abdulmahmud Omarhels händer är rispade och såriga efter den långa vägen till fots genom ett bergigt skogsområde vid gränsen mellan Bulgarien och Serbien.
Jodi Hilton/Irin/TT
Den serbiska gränsstaden Dimitrovgrad. Här passerar många migranter och flyktingar på väg västerut.