Sport

Mot OS – tack vare "mirakeldoktor"

Melker Svärd Jacobsson under Diamond Leqague-galans presskonferens på Stockholm Stadion på onsdagen.
Melker Svärd Jacobsson under Diamond Leqague-galans presskonferens på Stockholm Stadion på onsdagen.

Skadeproblemen höll på att knäcka stavhopparen Melker Svärd Jacobsson.Efter att ha träffat en drös experter fick talangen till slut hjälp av tyske "mirakeldoktorn" Hans Wilhelm Müller-Wohlfarth – och ser nu fram emot både EM och OS.

Det var i höstas som Melker Svärd Jacobsson kom i kontakt med den närmast mytomspunne läkaren Hans Wilhelm Müller-Wohlfarth, som tidigare både har varit lagläkare i Bayern München och hjälpt friidrottsstjärnor som Usain Bolt.

Läget var då riktigt illa med svenskens ljumskproblem, som hade varit konstanta utan bättring i åtta månader.

– Jag hade nog träffat fem eller sex läkare och kanske 20–30 sjukgymnaster. Naprapater, osteopater, allt möjligt. Jag testade allt, till och med akupunktur i örat för att se om man över huvud taget fick någon effekt, säger 22-åringen.

– Det var jättetufft, verkligen. I och med att det inte blev bättre och ingen visste vad det var.

Lade in nät

Svärd Jacobsson opererades redan 2014 för långvariga höftproblem. Förra året fick han sedan ont i vänster ljumske, och det var Müller-Wohlfarth som upptäckte att det rörde sig om en försvagning som liknade ljumskbråck.

– Man lade in ett nät för att stärka upp det, säger den skånske stavhopparen.

Nu hoppar han bättre än någonsin. I Austin i april tog Svärd Jacobsson sig över 5,70 – vilket innebar nytt personbästa och en biljett till både EM i Amsterdam och OS i Rio de Janeiro.

– Jag hoppar bättre tekniskt nu än jag gjorde innan, och fysiskt sett är jag också tillbaka, säger han.

– Men jag har också lärt mig mycket på vägen. Man tar saker lite annorlunda och är mer nöjd över att bara kunna hoppa över huvud taget.

Hoppar på Stadion

På torsdagskvällen visar Melker Svärd Jacobsson upp sig inför hemmapubliken på Stockholms stadion, i konkurrens med bland andra franske stjärnan Renaud Lavillenie. 5,80 finns i kroppen, tror svensken.

– Det gäller bara att få till alla bitar. Ansatslöpningen är en av mina svagheter, det är viktigt att jag får till den så att jag får med mig kraften genom hoppet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset