Sport

Mourinho klar för Manchester United

José Mourinho. Arkivbild.
José Mourinho. Arkivbild.

José Mourinho är klar som manager i Manchester United, uppger flera brittiska medier på torsdagen."The Special One" får nu uppdraget att göra sig själv och Manchester United till vinnare igen.

José Mourinho, som fick sparken från Premier League-konkurrenten Chelsea i december, har enligt uppgift gått med på ett treårskontrakt med Manchester United.

Manchester United, femma i Premier League och därmed missat spel i Champions League kommande säsong, sparkade i måndags Louis van Gaal som manager.

Sedan dess har alla spekulationer pekat i samma riktning – att José Mourinho skulle ta över.

Enligt Sky Sports gjordes affären upp mellan Mourinho och Manchester Uniteds vice ordförande Ed Woodward på ett hotell i London på torsdagskvällen. Flera källor uppger också att affären kommer att offentliggöras under fredagen.

Chelsea äger namnet

En något besynnerlig detalj kan ha gjort att affären drog ut på tiden. Enligt BBC äger nämligen Chelsea rättigheterna till den 53-årige portugisiske tränarens namn.

2005, då Mourinho tränade Chelsea, registrerade London-klubben "José Mourinho" och hans autograf som ett varumärke, för att kunna sälja produkter och souvenirer. Efter varumärkesregistreringen 2005 har Mourinho tränat Inter och Real Madrid.

Mourinho uppges har erbjudits ett treårskontrakt som ger honom 10 miljoner pund, 121 miljoner kronor, per år. Det är dubbelt så mycket som hans företrädare Luis van Gaal hade i årslön.

Mourinho uppges även få bonusar på 5 miljoner pund om han för Manchester United till seger i Champions League och 2,5 miljoner pund om klubben vinner Premier League.

Dueller i Manchester

José Mourinho har en synnerligen spektakulär karriär bakom sig. Hans stil har också gjort honom till en mycket kontroversiell stjärntränare.

Nu får han till uppgift att göra en av världens största fotbollsklubbar till en titelvinnare igen. Och han ska göra det i konkurrens med klubbens ärkerival Manchester City och sin gamla trätobroder Pep Guardiola.