Sport Sport-topp

Mourinho klar – Zlatan på tur?

Efter att ha varit utan jobb sedan december är Mourinho tillbaka i England.
Efter att ha varit utan jobb sedan december är Mourinho tillbaka i England.

Efter månader av spekulationer blev det klart. José Mourinho tar över tränarsysslan i Manchester United.– Jag är redo för uppgiften, säger portugisen.Blir Zlatan Ibrahimovic den brittiska klubbens nästa storvärvning?

José Mourinhos kontrakt gäller i tre år, med option till 2020. Enligt tidningen The Telegraph kommer den 53-årige portugisen att tjäna närmare 160 miljoner kronor om året.

– Jag tror att det är rätt läge i karriären för mig att komma hit. För i Man United måste man vara väl förberedd, och jag är redo. Det är en gigantisk klubb. Och gigantiska klubbar behöver de bästa tränarna, säger Mourinho i en intervju med Manchester Uniteds tv-kanal.

Mourinho tar över efter Louis van Gaal som fick sparken i måndags. Men långt tidigare kom de första ryktena om att Mourinho skulle ta över efter van Gaal, som inte haft någon lyckad säsong i United och inte lyckades ta klubben till Champions League-spel i höst. Laget slutade femma i Premier League, men vann FA-cupen.

– Man kan se på klubben ur två perspektiv, antingen ser man de tre senaste åren. Eller så ser man på historien i stort. Jag väljer att glömma de tre åren som varit.

– Jag vill vinna. Jag vill att supportrarna och spelarna ska känna att vi kan vinna, inte bara att vi säger det.

Mourinho har varit utan tränarjobb sedan i december då han fick lämna Chelsea.

– Jag kan säga att jag är glad, lycklig och stolt. Men i verkligheten är det så att jag älskar att jobba, och jag kan knappt vänta på att få kliva ut på träningsplanen i juli, säger Mourinho.

"Den bäste tränaren"

Manchester Uniteds vice ordförande Ed Woodward säger i ett uttalande att skälet till att man valde Mourinho är att "han helt enkelt är den bäste tränaren som finns just nu."

"Han har vunnit titlar och inspirerat spelare över hela Europa och han känner förstås till Premier League väldigt väl, har tagit tre titlar här", säger Woodward.

"Hans meriter gör honom perfekt för att ta den här klubben vidare."

Hyllas av Zlatan

Enligt den senaste tidens medieuppgifter är Zlatan Ibrahimovic aktuell för Manchester United, där han skulle återförenas med Mourinho som han hade som tränare i Inter säsongen 2008–2009.

– Jag hade en fantastisk tid med honom. När jag lämnade Inter sa jag att vi hade en kort tid med varandra. Huruvida vi kommer att jobba ihop igen får vi se. Jag har pratat med honom varje dag sedan jag lämnade Inter, sade Ibrahimovic vid gårdagens presskonferens under EM-samlingen i Stockholm.

Ibrahimovic hyllade också Mourinho och sade att om en klubb vill ha action och vinna – då tar man in Mourinho.

– Jag tror att han är den som kan ta dem tillbaka till toppen. Han har vunnit var han än har varit, sade Ibrahimovic.

Daniel Leal-Olivas/AP/TT
José Mourinho gläder en supporter genom att signera Manchester United-tröja utanför sitt hus i centrala London.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset