Nyheter Sverige

MP chockat av ifrågasättande

STOCKHOLM 20160113
STOCKHOLM 20160113

Stora delar av Miljöpartiet är chockat av de omdömen och ifrågasättanden som kommit om partiet, enligt biståndsminister Isabella Lövin.Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger att partiet nu ska visa att det är att lita på.

– Jag har fullt förtroende för våra språkrör, men vi behöver jobba hårt för att visa att vi förtjänar det förtroende vi fick i valet, säger Bah Kuhnke.

Efter en mardrömsvecka för MP, med en avgången minister, ett uppmärksammat nej till att skaka hand med en kvinna från en kandidat till partistyrelsen, avstängda pressekreterare och därtill intern kritik om hur MP-ledningen hanterat krisen och partiet, skickade språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson ut ett öppet brev. Brevet ska göra klart vad Miljöpartiet står för.

Bland rubrikerna i brevet finns "Våra företrädare ska inte figurera i samma sammanhang som extremister", "Nolltolerans råder alltid mot varje form av rasism" och "Vi behandlar män och kvinnor lika".

Chockade

– Det har kommit som en chock för stora delar av partiet, de omdömen och ifrågasättanden av partiets grundvärderingar som kommit. Det fanns tydligen anledning att vara extra tydlig, säger Isabella Lövin om brevet.

Hon säger att det har varit oerhört tungt för partiet, att många mår dåligt men att det nu bara gäller att se framåt och göra bra politik.

Alice Bah Kuhnke säger, om brevet, att det är viktigt att påminna om människors lika värde.

– Ibland kan det vara på sin plats att stryka under det som de flesta av oss upplever som självklarheter.

Ingen bagatell

Båda anser att det är utom diskussion att den som vill företräda Miljöpartiet inte kan säga nej att ta både män och kvinnor i handen vid hälsning.

– Det är inte en bagatell, det är en viktig symbolhandling att inte ta kvinnor i hand, säger Isabella Lövin.

Demokratiministern säger att hon förvånades lite över att Yasri Khan, som nu hoppat av som kandidat till MP:s partistyrelse, alls blev nominerad. Han tackade nej efter kritiken han fick sedan han, utifrån sin muslimska tro, vägrat att ta en kvinnlig reporter från TV4 i handen som hälsning.

– Jag har svårt att tro att han hade blivit vald, säger Bah Kuhnke.

Anders Ahlgren/SvD/TT
STOCKHOLM 2016-01-13