Nyheter Sverige

MP-kritik: Inte förankrat i partiet

Joakim Larsson är sammankallande i Miljöpartiets riksvalsberedning. Arkivbild.
Joakim Larsson är sammankallande i Miljöpartiets riksvalsberedning. Arkivbild.

Med bara några dagar kvar till partikongressen närmar sig ödestimmen för Miljöpartiets språkrör.Den hastiga processen för att vaska fram eventuella ersättare får nu kritik inifrån den egna riksdagsgruppen.Nu väntar partiet på valberedningens förslag.

– Det kommer så klart att komma en pressinbjudan när vi är färdiga. Vi kommer att offentliggöra det när vi blir klara, säger Joakim Larsson, sammankallande i MP:s riksvalberedning, till TT på söndagen.

Efter att de även internt hårt ansatta språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson på en pressträff i praktiken ställde sina poster till förfogande – med brasklappen att de gärna vill sitta kvar – satte valberedningen en mycket tajt deadline för nya nomineringar. Partiet fick bara en knapp vecka på sig att föreslå ersättare till Romson och Fridolin.

"Inte förankrat"

Riksdagsledamoten Jabar Amin är kritisk till den hastiga processen, som han anser är styrd från partitoppen.

– Om man vill byta ut språkrören så är det inte förankrat i partiet, utan styrt uppifrån. De flesta avdelningarna, kommunerna och länen har inte hunnit ha möte om det här, säger han till TT.

– Görs det ett språkrörsbyte kommer det att vara därför att man från toppen vill göra en förändring.

I svår opinionsmotgång och efter en rad uppslitande skandaler om bland annat värderingar och höga företrädares olämpliga uppträdande håller nu MP kongress – som inleds på fredag den 13 maj och avslutas på söndag.

Klockan tickar

Klockan tickar alltså för valberedningens förslag, särskilt eftersom partiorganen måste få tid att diskutera det.

TT Kan du säga något om när ni kan tänkas bli klara?

– Nej, tyvärr, svarar Larsson.

TT: Finns det någon möjlighet att det blir i dag?

– Ingen kommentar på det.

Joakim Larsson vill heller inte kommentera hur arbetet för valberedningen går.

Anders Ahlgren/SvD/TT
MIljöpartiets Åsa Romson och Gustav Fridolin kan komma att bli petade som språkrör vid partikongressen som börjar på fredag. Arkivbild.